Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 8. 2014.

Kašnjenje Vlade u provedbi acquisa EU

U izjavi za Novu TV zastupnik Plenković osvrnuo se na nesnalaženje Vlade i nedostatan angažman diplomacije u uvjetima članstva u EU, nezastupljenost Hrvatske na ministarskoj razini na sastanku Vijeća ministara te na kašnjenje u prenošenju direktive o energetskoj učinkovitosti u nacionalno zakonodavstvo

Zastupnik Plenković je izrazio nadu da će Vlada poduzeti adekvatne mjere te da će u domaće zakonodavstvo prenijeti direktivu o energetskoj učinkovitosti, koja će biti korisna hrvatskim građanima.

Smatra da je bila pogrešna politička procjena Vlade propustiti sudjelovanje  na ministarskoj razini na izvanrednom sastanku Vijeća za vanjske poslove EU sredinom kolovoza.  Dodao je da je kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a upravo dobio pismo Visoke predstavnice Catherine Ashton u kojem detaljno izvještava o rezultatima tog sastanka te političkim prioritetima u pogledu situacije u Iraku, Ukrajini, Gazi, o nemirima u Libiji te epidemiji ebole. Stoga nije dobro da Vlada radi takve propuste, zaključio je Plenković.

Istaknuo je da se nakon preuzimanja vlasti Kukuriku koalicija nije identificirala s postignućima pristupnih pregovora. Ministri su u protekle dvije i pol godine nesustavno dolazili na sastanke Vijeća ministara. Vlast se trebala puno angažiranije posvetiti članstvu EU i provesti veliku javnu raspravu o tome kakvu EU Hrvatska želi, angažirati veći broj stručnjaka i pokrenuti dijalog s oporbom. Vlada nakon referenduma o pristupanju EU praktično nije u javnosti provodila kampanju o europskim pitanjima, a dovoljan je argument niska izlaznost na europskim izborima. Izgleda da za ovu Vladu polako istječe europsko vrijeme, smatra Plenković. Hrvatska je članica Unije i mora u svakom trenutku biti budna, osobito za one teme koje su za zemlju izuzetno bitne, naglasio je Plenković.

Na kraju je poručio da u kontekstu članstva u EU od Vlade očekuje angažiraniji pristup i preciznije profiliranje prioriteta, ne samo u izradi partnerskog sporazuma za povlačenje sredstava iz fondova EU, nego i sudjelovanje u temama o unutarnjem tržištu, energetici, poljoprivredi, ribarstvu, klimatskim promjenama. Budući da je EU u fazi konsolidacije bitno je da Hrvatska ima puno jasnije i artikuliranije stavove, smatra  Plenković.