Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 17. 7. 2014.

Apel Junckeru: europska povijest u službi europske integracije

Skupina zastupnika EPP-a uputila je apel novom predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru da jedan od budućih povjerenika radi i na pitanjima povezanima s europskom poviješću i sjećanjem na žrtve totalitarnih režima

Europski projekt temelji se na zajedničkim vrijednostima demokracije, istine i pomirbe. Stoga je skupina zastupnika EPP-a naglasila da treba povećati svijest javnosti o europskoj povijesti i zločinima koji su počinjeni za vladavine totalitarnih režima. EPP smatra da bi europske institucije, prije svega Europska komisija, trebale ohrabriti raspravu o uzrocima i posljedicama totalitarne vladavine.

U pismu upućenom Jean-Claudeu Junckeru naglašeno je da pritom nije riječ o povijesnom ili emocionalnom problemu, nego prije svega o istinskoj i sveopćoj integraciji Europe. Uz zastupnika Andreja Plenkovića i još dvadesetak članova EPP-a, među kojima su hrvatski zastupnici Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Marijana Petir, apel Junckeru potpisao je također predsjednik kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber.

»Duboko vjerujem da se europski projekt može izgraditi samo na temeljima istine i pomirbe. Europski parlament već je osudio zločine počinjene u totalitarnim režimima. No još uvijek smo svjedoci relativizacije spomenutih zločina, posebice u nekim zemljama srednje i istočne Europe. Stoga bi se nova Europska komisija trebala kontinuirano baviti tim pitanjem i podržati projekte povezane s promoviranjem europskog sjećanja i savjesti«, naglasio je zastupnik Andrej Plenković.

Europski je parlament u svojoj rezoluciji O europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. naglasio da je cilj rasvjetljavanja i procjena zločina što su ih počinile vlasti u komunističkim totalitarnim režimima pomirba, koja se može postići priznanjem odgovornosti, traženjem oprosta i poticanjem moralne obnove.

Da bi se postigao cilj zacrtan u toj rezoluciji Europskog parlamenta, zastupnici Europske pučke stranke vjeruju da je nužno da u novoj Europskoj komisiji pod vodstvom predsjednika Junckera jedan povjerenik uključi u svoj resor pitanja povezana s europskom poviješću i sjećanjem. EPP smatra da bi Europska komisija trebala pružiti odgovarajuću institucionalnu i financijsku pomoć projektu Platforma europskog sjećanja i savjesti, u kojemu sudjeluju 42 instituta i organizacije iz 13 zemalja EU-a, nekoliko susjednih zemalja i SAD-a. Platforma promiče preventivne mjere protiv netolerancije, ekstremizma, antidemokratskih kretanja i povratka na totalitarizam.