Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 7. 2014.

Osvrt na okrugli stol o klimatskim promjenama

U stručnom časopisu »Hrvatske vode« objavljen je članak o okruglom stolu o klimatskim promjenama koji je zastupnik Plenković organizirao u studenome 2013.

U posljednjem broju interdisciplinarnog stručnog časopisa »Hrvatske vode« (lipanj 2014) objavljen je osvrt na okrugli stol »Klimatske promjene: Izazovi prilagodbe Hrvatske u kontekstu članstva u Europskoj uniji« koji je zastupnik Plenković organizirao u studenome prošle godine povodom završetka klimatske konferencije u Varšavi.

Dr. sc. Ivana Gudelj i mr. sc. Marko Pavić u svom osvrtu sumiraju izlaganje organizatora i drugih predavača, redom vrsnih stručnjaka i znanstvenika, te pojašnjavaju ključne politike Europske unije povezane s klimatskim promjenama. Zaključuju da je inicijativa zastupnika Plenkovića u potpunosti ispunila željeni cilj i aktualizirala problematiku klimatskih promjena u Hrvatskoj te pridonijela raspravi o prilagodbi Hrvatske politikama EU na tom području.

Pitanje klimatskih promjena i zaštite okoliša bit će na listi prioriteta zastupnika Plenkovića i u novom sazivu Europskog parlamenta. Očekuje se da će u tekućem mandatu također biti dovršen Okvir klimatske i energetske politike EU do 2030, postignut konačni dogovor o nastavku Kjotskog protokola na klimatskoj konferenciji u Parizu 2015. te da će biti donesene mnoge sektorske politike smanjenja ugljičnog otiska i niskougljičnog razvoja Unije.

Okrugli stol o klimatskim promjenama bio je samo jedna od aktivnosti zastupnika Plenkovića u vezi s klimatskom politikom, dio njegovog nastojanja da okupi sve relevantne hrvatske stručnjake kako bi se aktualizirala prilagodba Hrvatske u kontekstu članstva u Europskoj uniji te sažele brojne aktivnosti i inicijative Europskog parlamenta na tom području.