Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 7. 2014.

Gostovanje u emisiji EU info Hrvatskoga radija

Kao čovjeku koji je više od dva desetljeća profesionalno i politički sudjelovao u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, Plenković je izrazio zadovoljstvo ostvarenjem tog strateškog cilja, ali smatra da je prva godina članstva trebala biti sadržajnija i uspješnija.

Podsjetio je da je prije godinu dana donoseći lex Perković Vlada politički dekredibilizirala Hrvatsku i suočila je kao novu članicu s prijetnjama sankcija Europske komisije. Smatra da nije dovoljno učinjeno na apsorpciji europskih strukturnih i investicijskih fondova. Dodao je da je Vlada morala napraviti čak dva rebalansa proračuna da bi ispravno iščitala preporuke Europske komisije za smanjenje prekomjernog proračunskog manjka.

Poručio je da se članstvom u EU Hrvatskoj otvaraju brojne mogućnosti u pogledu mobilnosti, obrazovanja, slobode kretanja radnika, inicijative zapošljavanja mladih, potpora malim i srednjim poduzetnicima te potpora za razvoj i istraživanje. Kvalitetnim korištenjem tih mogućnosti Hrvatska se može pozicionirati kao uspješna nova članicu EU.

Poslušajte emisiju