Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 2. 7. 2014.

Ocjena predsjedavanja Grčke Vijećem Europske unije

U svom prvom govoru novog 8. saziva Europskog parlamenta zastupnik Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o ocjeni šestomjesečnog predsjedavanja Grčke Vijećem EU

Zahvalivši predsjedniku Vlade Grčke Samarasu na iscrpnom izvješću o radu, Plenković je podsjetio na to da je za vrijeme predsjedanja Grčke 2003. Hrvatska podnijela zahtjev za članstvo u EU i uživala njezinu značajnu potporu. Kazao je kako je pozitivno da je 2014, na kraju grčkog predsjedanja, Hrvatska nakon drugih europskih izbora već godinu dana članica Unije.

Posebno je istaknuo angažman Grčke u vezi s izradom pomorske strategije EU koja je bila horizontalni prioritet predsjedništva. Istaknuo je i važnost usvajanja komunikacije Komisije o Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju, koja obuhvaća četiri države članice i četiri nečlanice, čije se konačno usvajanje očekuje najesen, za vrijeme predsjedanja Italije.

Plenković je izdvojio i značajno postignuće Predsjedništva u vezi s usvajanjem paketa koji se odnosio na dovršetak bankovne unije, kao i izglasano Izvješće o uredbi o statutu i financiranju europskih političkih stranaka, koje će pridonijeti jačanju i transparentnosti rada europskih političkih stranaka.