Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 19. 3. 2013.

»Hrvatska na putu u EU – napredak i izazovi«

Andrej Plenković, supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora RH–EU i promatrač u Europskome parlamentu, sudjelovao je na konferenciji »Hrvatska na putu u EU – napredak i izazovi« u organizaciji Zaklade Hanns Seidel

Na konferenciji, na kojoj su sudjelovali potpredsjednik hrvatske Vlade Neven Mimica, zastupnici Europskog parlamenta, predstavnici Europske komisije te akademske zajednice i civilnog društva, zastupnik Plenković izlagao je na panelu »Hrvatska i EU: Prilike i izazovi za EU i zemlje Zapadnog Balkana«.

U svom izlaganju Plenković je govorio o završnim pripremama Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, posebno u svjetlu skorog izvješća Europske komisije. Ocijenio je da će ono biti pozitivno te omogućiti preostalim državama članicama da završe postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju.

Govorio je i o pozitivnom utjecaju hrvatskog pristupanja na države jugoistočne Europe te istaknuo da će ono zasigurno biti poticaj za njihove daljnje napore u provedbi političkih, gospodarskih i zakonodavnih reformi i postizanju društveno-političke stabilnosti. Zaključio je da se proces proširenja mora nastaviti, uz uvjet ispunjavanja pristupnih kriterija i obaveza.