Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 6. 2014.

Europski dan na Črnomercu

Skup je organizirao zastupnik Plenković za članove PO HDZ-a Črnomerca i GO HDZ-a Grada Zagreba nakon pobjede koalicijske liste HDZ-a i partnera na europskim izborima

Na skupu pred više od 200 stranačkih članova i simpatizera sudjelovali su, uz zastupnike Andreja Plenkovića i Zdravku Bušić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba Andrija Mikulić, potpredsjednik GO HDZ-a Grada Zagreba Mario Župan, tajnik GO HDZ-a Grada Zagreba Ivan Čelić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Črnomerec Josip Jelić, povjerenik PO HDZ-a Črnomerec Kazimir Ilijaš, predsjednik mjesnog odbora Medvedgrad Zoran Vlašić, predsjednik PO HDZ-a Sesvete Ante Plazonić, predsjednik PO HDZ-a Trnje Jakov Sivrić te niz drugih.

U svom izlaganju zastupnik Plenković zahvalio se stranačkim kolegama na pruženoj potpori i doprinosu tijekom kampanje za europske izbore. Kao nositelj pobjedničke liste istaknuo je da je HDZ na izborima ostvario sve zacrtane ciljeve. Koalicijska lista HDZ-a i partnera s osvojenih glasova i 6 mandata uvjerljivi je pobjednik izbora, dok je HDZ stranka s najvećim brojem pojedinačnih mandata – 4. Ti rezultati  značajno su pridonijeli i relativnoj većini koju je Europska pučka stranka osvojila u Europskom parlamentu, kao i predstojećem izboru Jean-Claude Junckera za predsjednika Europske komisije. Ocijenio je da su građani pozitivno reagirali na argumentirane osvrte HDZ-a uoči izbora na nesnalaženje Vlade u kapitalnim pitanjima članstva u EU(lex Perković, loša apsorpcija EU fondova i Procedura prekomjernog proračunskog deficita).

Plenković je naglasio da će potpuna pobjeda stranaka koje pripadaju Europskim pučanima na ovim europskim izborima biti postignuta ako EPP-ov kandidat Jean Claude Juncker bude imenovan predsjednikom Europske komisije. Smatra da se u okviru novog sustava europskih izbora s isticanjem glavnog kandidata ne smije dozvoliti da politička trgovina prevlada nad već iskazanom voljom birača.

Dodao je da se proteklih dana održao sastanak Klub zastupnika Europske pučke stranke u Bruxellesu na kojem su se definirali politički i programski prioriteti za razdoblje 2014–2019. Plenković je istaknuo da će se u svom radu kao europski zastupnik zalagati za provedbu programa EPP-a koji je usmjeren na male i srednje poduzetnike, energetsku politiku te razvoj digitalne tehnologije, ulaganja u obrazovanje, istraživanje i inovacije te predlaže niz mjera i strukturnih mjera za pokretanje gospodarskog rasta i smanjenja nezaposlenosti u svim državama članicama, a posebno nezaposlenost mladih.

Na kraju svog govora Plenković je okupljenima poručio da je pobjeda HDZ-a na europskim izborima dobra uvertira za političke promjene koje slijede na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.