Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 19. 3. 2013.

Predavanje u Cercleu européenu

Andrej Plenković, predsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU i promatrač u Europskom parlamentu, održao je predavanje u Cercleu européenu na temu »Hrvatska, uskoro članica Europske unije – politički, ekonomski i društveni izazov«

Cercle européen de Strasbourg ugledan je forum koji okuplja znanstvenike, diplomate i međunarodne dužnosnike koji rade u Strasbourgu. Forumom trenutačno predsjeda hrvatska veleposlanica pri Vijeću Europe Anica Djamić.

U svojem izlaganju Plenković se osvrnuo na brojne izazove kroz koje je Hrvatska prošla od osamostaljenja uključujući borbu za međunarodno priznanje i ostvarivanje članstva u međunarodnim organizacijama, poput Vijeća Europe. Govoreći o poduzetim reformama, posebno se osvrnuo na reformu pravosuđa, javne uprave te na ekonomske reforme. Naveo je prednosti koje Hrvatskoj donosi članstvo u Europskoj uniji te se zaključno osvrnuo na ulogu Hrvatske u regiji. Naglasio je pritom pozitivan politički, gospodarski i sigurnosni utjecaj njezina budućeg članstva na zemlje Jugoistočne Europe.