Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 3. 2013.

Lamassoure: Hrvatska ulazi u EU u važnom trenutku

U svojstvu predsjednika saborskog izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, Andrej Plenković ugostio je 5. ožujka Alaina Lamassourea, predsjednika Odbora za proračun Europskoga parlamenta i bivšega francuskog ministra za europska pitanja

Alain Lamassoure i francuska veleposlanica u Zagrebu Michèle Boccoz

Hrvatska ulazi u EU u vrlo važnom financijskom i političkom trenutku, kada se vode teški pregovori o dugoročnom europskom proračunu i kada će predsjednika izvršne vlasti, Europske komisije, prvi put kroz Europski parlament birati europski građani, izjavio je u utorak Alain Lamassoure, predsjednik Odbora za proračun Europskoga parlamenta i bivši francuski ministar za europska pitanja i ministar za proračun, istaknuvši da sredstva namijenjena Hrvatskoj u proračunu nisu upitna. Lamassoure je u Hrvatskome saboru govorio o višegodišnjem proračunskom okviru EU-a na poziv predsjednika saborskog izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU Andreja Plenkovića.

- Hrvatska ulazi u EU u trenutku koji je vrlo važan, financijski i politički. Pregovaramo o okviru za europski proračun za idućih sedam godina...no Hrvatska će moći koristiti sredstva kako je to predložila Europska komisija. Ta sredstva u europskom proračunu namijenjena Hrvatskoj nisu upitna, bez obzira na probleme u pregovorima o donošenju proračunskog okvira EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. godine, kazao je Lamassoure.

- Ako ne postignemo dogovor o proračunu, neće biti nikakve katastrofe, uvjerava Lamassoure. Kazao je da će Hrvatska biti "tretirana kako treba biti tretirana i ni jedna članica nije dovela u pitanje brojke za Hrvatsku".

Plenković je rekao da će EU parlament usvojiti rezoluciju o tome da proračun treba biti fleksibilan te klauzulu o mogućoj reviziji proračuna 2017. godine i izrazio zadovoljstvo što će Hrvatska dobiti predviđena sredstva. Govoreći o proračunu, Unija bi, po riječima Lamassourea, trebala biti jača i solidarnija sa slabijim članicama. Istaknuo je kako Europski parlament smatra da bi proračun morao ostati isti ili se čak povećati, zbog čega je došlo do sukoba s Europskim vijećem. Naime, većina političkih skupina u EU parlamentu, EPP, socijalisti, liberali i zeleni, usprotivili su se odluci Europskog vijeća o smanjenju sedmogodišnjeg proračuna EU-a koji bi trebao iznositi 960 milijardi eura u preuzetim obvezama, a 908,4 milijarde u stvarnim plaćanjima.

Lamassoure je rekao kako su zastupnici Europskog parlamenta nezadovoljni proračunskim okvirom koji je usvojilo Europsko vijeće te da su u tijeku pregovori, a cilj im je postići kompromis i usvojiti financijski okvir EU-a do kraja lipnja, prije ulaska Hrvatske u Uniju. Parlament ima pravo veta na taj dogovor, o kojem će zastupnici glasovati na sljedećoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ožujku.

Lamassoure, koji je prema Plenkovićem riječima, "od samog početka snažno zagovarao neovisnost Hrvatske i koji zbog toga nije bio na liniji tadašnje službene Francuske", također izražava veliko zadovoljstvo skorašnjim ulaskom Hrvatske u EU. Vjeruje da neće biti problema s još pet preostalih država koje trebaju ratificirati hrvatski pristupni ugovor te dodaje kako pokušava "uvjeriti svoje slovenske prijatelje da je krajnje vrijeme da to naprave". - U dogledno vrijeme ratifikacijski će se proces privesti kraju, mi smo optimistični, kazao je europarlamentarac.

Lamassoure je također podsjetio da se sljedećeg proljeća održavaju izbori za novi Europski parlament, na kojima će, s ulaskom Hrvatske, tada sudjelovati 28 zemalja članica. Tako će Hrvati, nakon glasovanja 14. travnja ove godine, kada će izabrati 12 zastupnika u sadašnji saziv parlamenta, u nešto više od godinu dana dva puta birati zastupnike u Europski parlament. Lamassoure je istaknuo kako će prvi put 500 milijuna građana Europske unije sudjelovati u izboru predsjednika Europske komisije, izvršne vlasti EU-a i da će time Europa "konačno postati prava demokracija". – Stoga je važno da nam se Hrvatska pridruži kako bi odlučivala o svim spomenutim stvarima, rekao je.

Na raspravi u Saboru, uz Andreja Plenkovića, sudjelovali su i članovi Odbora za europske integracije, Odbora za vanjsku politiku, Odbora za državni proračun i financije i Odbora za gospodarstvo. Lamassoure se tijekom dana sastao i s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, a sutra se, u svojstvu zastupnika Europske pučke stranke (EPP), sastaje s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.