Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 5. 2014.

Više od 6000 sudionika na motivacijskom saboru HDZ-a

Zajedno s kandidatima na europskim izborima, predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i predsjednikom EPP-a Josephom Daulom zastupnik Plenković sudjelovao je na motivacijskom saboru stranke

Pred više od 6000 okupljenih stranačkih članova i dužnosnika na HDZ-ovu motivacijskom saboru u Dvorani Dražen Petrović predsjednik stranke Tomislav Karamarko istaknuo je da je 90-tih godina prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu Hrvatska demokratska zajednica bila sredstvo za stvaranje, obranu i oslobođenje države. Danas HDZ treba biti mehanizam gospodarskog oporavka, koji će svakom pojedincu omogućiti da živi dostojanstveno od svoga rada.

Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul poručio je da očekuje ponovnu pobjedu HDZ-a, koja će pomoći EPP-u da ostane najsnažnija politička grupacija u EP-u i Jean-Claudeu Junckeru da postane predsjednik Europske komisije.

U svom izlaganju zastupnik Plenković naglasio je da se na koalicijskoj listi HDZ-a nalaze ljudi koji su se dokazali kao zastupnici u Europskom parlamentu te koji poznaju europske poslove. Svi kandidati s naše liste uistinu i žele postati europski zastupnici, za razliku od bizarnog trenda uoči ovih izbora da niz nositelja unaprijed kaže da ne želi konzumirati mandat europskog zastupnika. Nije korektno u sustavu preferiranog glasovanja da se europski izbori koriste kao anketa za neke buduće izbore, smatra Plenković.

Poručio je biračima i da ne rasipaju svoje glasove, nego da na europskim izborima podrže one stranke koje pripadaju velikim političkim grupacijama. To što HDZ-ovi zastupnici pripadaju najvećoj političkoj obitelji – Europskim pučanima – jamči da će uspješno zastupati interese hrvatskih građana.

Naglasio je da se Vlada diskvalificirala pri vođenju Hrvatske kao nove članice Europske unije u trima kapitalnim pitanjima.

Donošenjem »lex Perković« dva dana prije članstva aktualna vlada narušila je ugled Hrvatske i  dokazala da ne razumije EU kao zajednicu prava. Nisu prepoznali Uniju ni kao razvojnu zajednicu. Zbog slabe apsorpcijske sposobnosti europskih fondova, Hrvatska je danas neto platitelj, a ne neto korisnik europskih sredstava. Vlada također nije primjereno reagirala na preporuke Europske komisije o provođenju strukturnih reformi za smanjenje prekomjernog proračunskog deficita.

Zato su izbori 25. svibnja prilika za prosvjedni glas protiv Kukuriku koalicije, koja se nije snašla u uvjetima članstva u EU. Vrijeme je za promjene, vrijeme je za pobjedu HDZ-a, podržite kandidate na listi broj 6, poručio je za kraj Plenković.