Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Ploče, Dubrovnik, Opuzen, Metković | 15. 5. 2014.

Plenković: Vrijeme je za promjenu, vrijeme je za pobjedu!

Andrej Plenković, Ivana Maletić i Željana Zovko, kandidati HDZ-ove koalicijske liste, posjetili su Dubrovačko-neretvansku županiju

Ploče: Idemo po novu pobjedu u Pločama

U Pločama su kandidate dočekali gradonačelnik i predsjednik gradskog odbora Krešimir Vejić, članovi mjesnih odbora i drugi stranački kolege.  

Plenković je istaknuo da je prošle godine ovdje ostvarena uvjerljiva pobjeda. Dodao je da su kao zastupnici u proteklih godinu dana nastojali opravdati ukazano povjerenje te da sada ulazimo u novu političku utakmicu s jasnim ciljevima. Kandidati su dokazani i u europskim poslovima i u diplomaciji kao i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, rekao je Plenković. Dodao je da će nastaviti podržavati strateške projekte, od koridora Vc i bolje prometne povezanosti do svrstavanja luke Ploče u prioritete na europskoj razini.

Nakon druženja s građanima kandidati su posjetili Crkvu Kraljice neba i mira, gdje ih je dočekao don Petar Mikić.

Dubrovnik: EU strategija za Jadransko-jonsku regiju otvara nove mogućnosti za županiju

Posjet županiji nastavljen je u Dubrovniku, gdje su kandidate dočekali saborski zastupnik i predsjednik županijskog odbora Branko Bačić i župan Nikola Dobroslavić. Na konferenciji za medije Plenković je istaknuo kako HDZ i partneri u ove europske izbore ulaze s kapitalom prošlogodišnje pobjede s osvojenih 6 mandata od ukupno 12. Izborni program temelji se na platformi EPP-a, na narodnjačkim i demokršćanskim vrijednosti slobode i solidarnosti. Dodao je da će nova EU strategija za Jadransko-jonsku regiju, koja se treba usvojiti u drugoj polovici 2014, otvoriti nove mogućnosti za razvoj županije.

Opuzen: Dvije najvažnije EU politike – poljoprivreda i ruralni razvoj te regionalni razvoj

U Opuzenu su kandidate dočekali gradonačelnik Ivo Mihaljević i dožupanica Marija Vučković. S kandidatima je organizirana tribina za gospodarstvenike. Kao član Odbora za proračun Plenković je naglasio da je u sedmogodišnjem razdoblju na raspolaganju 960 milijardi eura u obvezama i 908 milijardi eura u plaćanjima. Taj ukupni iznos samo je 1% ukupnoga BDP-a svih 28 članica Europske unije, rekao je Plenković. Naglasio je da se 40% odnosno 30% europskih sredstava troši na dvije najvažnije politike, poljoprivredu i ruralni razvoj te na regionalni razvoj. Poljoprivreda kao gospodarska grana izuzetno je važna za funkcioniranje europskog političkog projekta, baš kao i regionalni razvoj, koji manje razvijenim državama omogućuje da postupno dosegnu prosječnu razvijenost članica Unije.

Metković: Kukuriku koalicija nije prepoznala socijalnu osjetljivost hrvatskih građana

Posjet županiji završen je predizbornim skupom u Metkoviću, gdje je kandidate dočekao povjerenik Hranislav Gašpar. Plenković je istaknuo da je Kukuriku koalicija iznevjerila politička očekivanja i promašila gospodarski trenutak te da nije prepoznala socijalnu osjetljivost hrvatskih građana. Govoreći o HDZ-ovu izbornom programu, istaknuo je da on sadrži mjere koje se temelje na konceptu »iz krize kroz reforme do rasta i zapošljavanja«. Upozorio je također na začuđujući trend: više nositelja lista koje žele prijeći izborni prag unaprijed govori da ih posao europskog zastupnika ne zanima, što je krajnje neodgovorno i nekorektno u izbornom sustavu s preferencijalnim glasom. Tri referentna primjera pokazuju da ova vlast nije dostojna da vodi Hrvatsku kao članicu Europske unije, rekao je Plenković. Od slučaja »lex Perković« preko loše apsorpcije sredstava iz europskih fondova do neadekvatnih mjera za izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. To su razlozi da se Kukuriku koaliciji 25. svibnja kaže ne, a pobjeda HDZ-a mora biti uvjerljiva jer je važna radi promjene političkog ozračja u Hrvatskoj, zaključio je Plenković.