Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split i Imotski | 27. 1. 2024.

HDZ je spreman za treći uzastopni mandat

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju 34. obljetnice osnutka HDZ-a u Splitu i Imotskoj krajini

Realizirana postignuća i vizija za Hrvatsku 2028.

Predsjednik HDZ-a Plenković rekao je u subotu na obilježavanju 34. godišnjice osnutka splitskog HDZ-a da je HDZ stalno u predizbornoj kampanji te izrazio uvjerenje da će na ovogodišnjim parlamentarnim izborima HDZ i treći puta osvojiti mandat za sastav Vlade.

"Mi smo stalno u kampanji otkako smo dobili povjerenje građana  i siguran sam da ćemo osvojiti još jedan četverogodišnji mandat da vodimo Vladu", kazao je Plenković.

"U SDP-ovom mandatu prosječna je plaća porasla za svega 24 €, a u našem za  459 €", podsjetio je Plenković, dodavši da je Vlada realizira strateške projekte poput LNG terminala i Pelješkog mosta, Rafalea te članstva u Schengenu i europodručju. Istodobno osigurani su snažni paketi pomoći građanima i gospodarstvu u krizama, što je očuvalo socijalnu koheziju te stvorilo pretpostavke za brz oporavak i rast.

Naveo je i ključna ostvarenja kojima se vodi računa o identitetskim temama, poput Zakona o hrvatskom jeziku i reguliranog rada nedjeljom, vraćanja Dana državnosti na 30. svibna  te kontinuirane brige o hrvatskim braniteljima.

Među prioritete na koje će se HDZ usredotočiti u budućem razdoblju, Plenković je na prvo mjesto stavio demografsku revitalizaciju Hrvatske.

"Demografska revitalizacija je pitanje ostanka hrvatskog naroda", poručio je.

Po njegovim riječima, prioriteti koje će HDZ rješavati su digitalizacija te dekarbonizacija što znači prijelaz na obnovljive izvore energije.

Obećao je da će izgradnjom nove prometnice Split–Omiš biti riješena "rak rana" prometnih gužvi na toj dionici tijekom turističke sezone. Plenković je najavio kako će u veljači početi radovi na izgradnji tunela Kozjak.

Na skupu u Splitu nazočili su i ministri Branko Bačić, Vili Beroš, Nina Koržinek Obuljen i Šime Erlić.

Podrška Splitu i Dalmaciji

Domaćin skupa, predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta je izrazio uvjerenje da će na lokalnim izborima 2025. u Splitu pobijediti HDZ i vratiti se na vlast u tom gradu. Kazao je da splitski gradonačelnik Puljak vodi antipoduzetničku i  antisocijalnu politiku. Rekao je i da se na današnji dan sjećaju 1990, kada je, kako je rekao, skupina hrabrih i odvažnih utemeljitelja u Hotelu "Marjan" osnovala splitski ogranak HDZ-a.

Zahvalio je premijeru i svim ministrima na kontinuiranoj podršci ključnim projektima za razvoj Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Zahvala i poštovanje Imotskome i Imotskoj krajini

34. obljetnici utemeljenja HDZ-a za Imotsku krajinu nazočili su predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, glavni tajnik Krunoslav Katičić ministri Branko Bačić, Šime Erlić, Vili Beroš, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader, župan Blaženko Boban, brojni zastupnici, gradonačelnici te načelnici susjednih gradova, generali Damir Krstičević i Josip Lucić.

"Znamo svi koliko su Imoćani dali u Domovinskom ratu za slobodu domovine, a ne sjećam se da smo ikada u obilježavanju ovakvih obljetnica bili sami u ovoj dvorani, već uvijek zajedno na velikom skupu. I to svjedoči koliko naša stranka njima znači i koliko prepoznaju naš rad za Hrvatsku", kazao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo da su prisutni čelni ljudi gradova i općina iz susjedstva Imotskog i iz susjedne Bosne i Hercegovine. "Nisu Ursula von der Leyen i Mark Rutker došli u Sarajevo slučajno, već smo zajedno uputili snažnu poruku BiH oko otvaranja pristupnih pregovora. Očekujem da tu odluku donesemo na Europskom vijeću već u ožujku", poručio je.

Naglasio je da HDZ po svim relevantnim anketama ima prednost nad ostalim strankama, što je očito prepoznavanje rada i rezultata od strane građana.

S jedne strane smo građanima obećali provedbu našega plana i naših vizija napretka, a s druge strane smo se borili s nizom kriza koje su nas zatekle", naglasio je Plenković, navodeći i da je BDP 2016. iznosio 47 milijardi eura, a sada je skoro 70 milijardi eura.

Teme