Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 4. 1. 2024.

Pametnim korištenjem europskih sredstava pospješili smo razvoj zemlje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je novouređenu Lapadsku obalu u Dubrovniku, u čiju je rekonstrukciju i proširenje uloženo 9,3 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava

Premijer je čestitao svima koji su uložili trud u rekonstrukciju Lapadske obale koja će u budućnosti nositi ime pokojnog generala Nojka Marinovića.

"Pozdravljam njegovu obitelj, danas, baš na treću obljetnicu smrti zapovjednika obrane Grada u herojskom Domovinskom ratu. Zahvaljujem Gradskom vijeću što je odlučilo Lapadsku obalu prozvati Obalom Nojka Marinovića, to je velika gesta, zasigurno zaslužena i vjerujem da će biti itekako prihvaćena u cijelom gradu, županiji, ali i s posebnim osjećajem zahvalnosti u cijeloj Hrvatskoj", kazao je Plenković.

Jedna od najvećih infrastrukturnih investicija u Dubrovniku posljednjih 50 godina

"Ovaj projekt je jedna od najvećih infrastrukturnih investicija u Dubrovniku u zadnjih 50 godina. Mi koji smo prošli ovim putem prije kad je bio jednosmjeran i uzak znamo kakva je razlika danas nakon ove šetnje ovom prekrasnom obalom. U šali sam rekao gradonačelniku i županu - Dubrovnik se širi prema moru kao da je Monaco! Ali zaista, kada gledamo razmjere ovog projekta, možemo govoriti o novoj kvaliteti ovog grada, cijelog pristupa Lapadu i s te strane smatram da ste napravili ogroman projekt", dodao je.

Premijer je podsjetio na brojne uspješne projekte na hrvatskoj obali i otocima, posebice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, među kojima je najveći, najvidljiviji i najreferentniji projekt Pelješkoga mosta.

Naglasio je da je Hrvatska kroz politiku ravnomjernog regionalnog razvoja, pametno korištenje europskih sredstava te osnaženi međunarodni položaj dobila ogromna sredstva za razvoj, za lovljenje koraka s drugim državama članicama koje su puno dulje nego mi živjele u demokraciji i koje su u odnosu na nas puno ranije ušle u Europsku uniju.

Osvrnuo se i na vladinu podršku Dubrovniku i drugim jedinicama lokalne samouprave tijekom COVID-krize kada im se beskamatnim zajmovima trebalo nadomjestiti ono što turizam u tim posebno zahtjevnim godinama nije dao.

Hrvatska je 20. turistička destinacija na svijetu

Podsjetio je na uspješnu ovogodišnju turističku sezonu.

"Hrvatska je 20. turistička destinacija na svijetu. Imamo bolje rezultate i u dolascima i u noćenjima od 2022. godine te potpuno jednake kada je riječ o rekordnoj 2019. Po prihodima od turizma i s njima povezanim djelatnostima rezultati su iznad bilo koje usporedive godine do sada", ocijenio je premijer.

Izrazio je zadovoljstvo što se danas u Dubrovniku otvara drugo Europsko prvenstvo u vaterpolu zaredom.

"Nakon Splita 2022., mi smo u dogovoru s Hrvatskim vaterpolskim savezom da, s obzirom na nemogućnost Izraela da bude domaćin, Hrvatska munjevito preuzme domaćinstvo i da ga organiziramo zajednički u Dubrovniku i Zagrebu, kazao je, dodavši da je to prilika da pošaljemo poruku legendarnom vaterpolo klubu Jug koji slavi stotu obljetnicu ove godine i na taj način povežemo i sportski karakter ovog grada i sportski karakter Hrvatske.