Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 7. 12. 2023.

Pronađeno je najbolje rješenje za radnike Dalmacijavina

Premijer Andrej Plenković naglasio je da je Vlada pokazala razumijevanje za teškoće u kojima su se našli radnici Dalmacijavina te ozbiljno pristupila rješavanju tog pitanja kako bi se pronašlo najbolje moguće rješenje za radnike i njihove obitelji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Splitsko-dalmatinsku županiju.

Posjet je započeo u Splitu, gdje je, u nazočnosti predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban potpisali Ugovor o dodjeli poslovnog prostora na adresi Ruđera Boškovića 30 u Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji za potrebe Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju.

Vlada je ozbiljno pristupila problemu radnika Dalmacijavina

Nakon toga se predsjednik Vlade, zajedno s ministrom Brankom Bačićem, sastao s predsjednicom sindikata tvrtke Dalmacijavino Danicom Stipović, na temu isplata tražbina radnicima temeljem odluke Vlade od 30. studenog 2023.

U izjavi za medije, premijer je naglasio da je Vlada pokazala razum i senzibilitet za problem u kojem su se našli radnici Damacijavina, te je ozbiljno pristupila rješavanju ovog pitanja, kako bi se u konačni pronašlo najbolje moguće rješenje za radnike i njihove obitelji.

"Znam da ste dugo čekali ovo rješenje, našli smo ispravan, dobar i pravi put, koji će vas kao dugogodišnje radnike Dalmacijavina u ovom konkretnom slučaju namiriti", kazao je premijer Plenković, te je zahvalio radnicima na strpljenju.

U Podstrani otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

Potom je predsjednik Vlade sudjelovao na svečanosti otkrivanja spomenika utemeljitelju moderne države Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, u parku "Petrićevo", u Podstrani.

U prigodnom govoru, predsjednik Vlade čestitao je autoru spomenika Ivanu Kujundžiću, kazavši da će njegovo djelo upotpuniti identitet ovoga kraja, podsjetivši na značaj i simboliku koju dr. Franjo Tuđman, kao prvi hrvatski predsjednik, ima za modernu, slobodnu i suvremenu hrvatsku državu. Da bi se to ostvarilo, naglasio je, predsjednik Tuđman je utkao svoje iskustvo, svoj rad, svoje ideje i želju da jedan manji europski narod ostvari ono što je cilj svakoga naroda, a to je da ima svoju državu.

To je, rekao je, učinio u prijelomnim trenutcima za europsku povijest te je iskoristio tu šansu jer je bio spreman, okupivši oko sve one koji su mu pomogli u ostvarivanju tog cilja.

"Taj nevjerojatni konsenzus hrvatskoga naroda, hrvatskih branitelja i tadašnjeg vodstva u vladi i saboru donio nam je slobodnu i samostalnu Hrvatsku", naglasio je Plenković.

Važno je njegovati poštovanje prvog hrvatskog predsjednika

Istaknuo je da je važno njegovati poštovanje na prvog hrvatskog predsjednika, koji nas je napustio prije dvadeset i četiri godine, pa i ovakvim inicijativama poput današnjeg otkrivanja spomenika.

Smatra da će s vremenom rasti svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika te o njegovom povijesnom značenju i ostvarenju.

Predsjednik Vlade je podsjetio na govor predsjednika Tuđmana u Hrvatskom saboru od 30. svibnja 1990., naglasivši da je deset ključnih točki njegovog programskog djelovanja i danas jednako aktualno i vrijedno.

Kao Tuđmanovi nasljednici ostvarujemo strateške nacionalne zadaće

U kontekstu današnje političke scene, Plenković je istaknuo da je Tuđman bio jedini pravi i istinski suverenist.

"Mi smo, kao njegovi politički nasljednici, ideju suverenizma stavili u jedan novi okvir kojeg nazivamo moderni suverenizam, gdje jačanjem našeg međunarodnog položaja, još bolje, učinkovitije, brže i snažnije ostvarujemo sve strateške nacionalne zadaće, razvojne ciljeve i povećavamo gospodarsku kvalitetu života i socijalne preduvjete hrvatskog društva", naglasio je premijer.

I zato je ta njegova politika, dodao je, obvezala generacije ljudi koji su kasnije dobivali povjerenje hrvatskoga naroda da upravljaju i vode Hrvatsku.

"Bitno je u tim našim nastojanjima vratiti se na temelje. Zato je današnje otvaranje njegove skulpture u Podstrani inspiracija za rad na njegovim programskim osnovama u budućnosti", zaključio je Plenković.