Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 12. 2023.

Idućih godina osjetit ćemo sve blagodati dublje europske integracije

Zahvaljujem svima koji su pridonijeli ostvarenju strateškog cilja koji smo zacrtali 2017. – ulazak u eurozonu i Schengen, kazao je premijer Andrej Plenković nakon što je uime Vlade primio nagradu za gospodarski događaj 2023.

Osmi izbor za gospodarstvenika i gospodarski događaj godine tradicionalno su organizirali Večernji list i Poslovni dnevnik. Stručni žiri dao je najviše bodova ulasku u eurozonu te prelasku na monetarni sustav eura.

Premijer je zahvalio ministrima i svim ostalima koji su pridonijeli ostvarenju strateškog cilja zacrtanog 2017. godine, na početku mandata.

Početkom 2026. godine očekujemo pristupanje OECD-u

"Ulazak u eurozonu i Schengen i članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj – sve te odluke donesene su već u prvim mjesecima naše Vlade", poručio je Plenković, dodavši da su dvije ostvarene, a pristupanje OECD-u očekujemo početkom 2026.

Ocijenio je da su svi ciljevi ostvareni na temelju nekoliko bitnih faktora. "Zadržali smo političku stabilnost, vodili odgovornu politiku, smanjivali javni dug, rasterećivali gospodarstvo", nabrojao je, naglasivši važnost političke stabilnosti.

Osvrnuo se na okolnosti u kojima se sve događalo, rekavši da bi sve bilo lakše da se nismo našli u vremenima energetske krize, prijetnje inflatornim pritiscima i socijalnim izazovima za cijelu Europu pa tako i za Hrvatsku.

"Tek u narednim godinama u potpunosti ćemo osjetiti sve pozitivne ishode koje nam je donijela dublja europska integracija. Kao i u svim dosadašnjim krizama, Vlada će nastaviti pomagati raznim mjerama", zaključio je premijer, apeliravši na odgovorno ponašanje svih aktera na tržištu.

Čitatelji su gospodarskim događajem godine proglasili dovršetak projekta INTEGRA riječke farmaceutske kompanije Jadran – galenski laboratorij.

Gospodarstvenik godine po izboru čitatelja je Vjekoslav Majetić, osnivač i predsjednik Uprave kompanije DOK-ING, a po izboru žirija Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke.