Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubai | 2. 12. 2023.

Alarmi klimatskih promjena zvone glasnije nego ikad

Na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama premijer Plenković pozvao je na dodatne napore da se globalno zatopljenje zadrži ispod 2°C

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u Dubaiju, gdje je sudjelovao u 28. konferenciji UN-a o klimatskim promjenama.

"S osjećajem žurnosti i pozivom na akciju obraćam vam se danas uime Hrvatske, koja je iskusila rekordne poplave, najnasilniju i najrazorniju oluju u povijesti, iznimne plime u više navrata i najtopliju godinu ikada zabilježenu. Nažalost, alarmi klimatskih promjena svakodnevno zvone glasnije nego ikad, a globalno se zatopljenje ubrzava umjesto da se usporava", upozorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković obraćajući se šefovima država i vlada.

Emisije stakleničkih plinova nastavljaju rasti, a nužno je da se smanjuju, dodao je, te podsjetio da je prvi put u povijesti čovječanstva, 17. studenoga, prijeđena simbolična granica globalnog zatopljenja od 2°C od početka industrijske ere što se, ne tako davno, činilo nezamislivim.

To je, istaknuo je predsjednik Vlade, jasno upozorenje da svijet mora učiniti mnogo više na suzbijanju klimatskih promjena. Međutim, čini se upravo suprotno.

Polovica kumulativnih emisija CO2 u posljednja dva stoljeća emitirana je u posljednja tri desetljeća i nastavlja rasti.

Moramo učiniti sve da izbjegnemo katastrofalan scenarij

"Sada je jasno da više ne možemo dosegnuti početni cilj Pariškoga sporazuma da se globalno zagrijavanje održi ispod 1,5°C. Bez radikalnog pomaka kumulativna emisija, koja neizbježno vodi do zagrijavanja od 2°C, bit će dostignuta za dva desetljeća", ustvrdio je premijer dodavši da je ostalo vrlo malo vremena za djelovanje.

Istaknuo je nužnost intenziviranja napora kako bi se globalno zatopljenje zadržalo ispod 2°C, što predstavlja ogroman izazov.

"No, to nije ništa u usporedbi s posljedicama koje bi takvo zatopljenje izazvalo ako ga ne spriječimo", naglasio je.

Znanstvenici su jednoglasni u stavu da bi ono izazvalo migracije neviđenih razmjera, narušilo političku i ekonomsku stabilnost svijeta te ugrozilo biološku raznolikost, sigurnost hrane i mir u svijetu.

"Moramo učiniti sve da izbjegnemo takav katastrofalni scenarij, što zahtijeva našu zajedničku akciju", poručio je Plenković.

Hrvatska je predana održivoj budućnosti

Naglasio je da se Hrvatska svojim naporima ističe unutar Europske unije istaknuvši da je na petom mjestu u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, a na osmom mjestu u bruto potrošnji energije iz obnovljivih izvora, čime pokazuje svoju predanost održivoj budućnosti.

"Hrvatska je 12. u svijetu u implementiranju ciljeva održivoga razvoja, što odražava našu odlučnost da integriramo održivi rast u nacionalne prioritete", rekao je premijer Plenković.

Dodao je da su u Hrvatskoj u tom smislu napravljeni važni iskoraci uvođenjem sustava upravljanja okolišem u javnu upravu i uključivanjem ekoloških kriterija u zelenu javnu nabavu.

Određivanje cijena ugljika u Hrvatskoj već je dovelo do smanjenja emisija CO2 za 43%, a proširuje se i sustav trgovanja emisijama stakleničkih plinova na sektore prometa i građevinarstva.

Premijer Plenković je kazao da se Hrvatska, kao 18. globalna turistička destinacija, snažno zalaže za održivi turizam.

U tijeku je donošenje inovativnog zakonodavstva koje više vodi računa o interesima lokalnih zajednica i pruža im alate za ublažavanje utjecaja turizma na okoliš.

Čista energija je budućnost, a Hrvatska ima znatan geotermalni potencijal

Hrvatska ima značajan geotermalni potencijal, izvijestio je premijer, te priprema brojne projekte koji će služiti kao obnovljivi, stabilni i neovisni izvori proizvodnje električne energije jer je čista energija budućnost.

Projekt DONES, zajednički napor Hrvatske i Španjolske, istražuje načine kako iskoristiti fuziju – čistu nuklearnu energiju, sličnu snazi koja pokreće Sunce – u roku od nekoliko desetljeća.

Hrvatska sudjeluje i u projektu "Dolina vodika Sjeverni Jadran" koji okuplja nekoliko zemalja sjevernojadranske regije.

"Radi jačanja suradnje u istraživanju i inovacijama, ova inicijativa nastoji razviti lanac opskrbe zelenim vodikom, pri čemu Hrvatska namjerava igrati značajnu regionalnu ulogu u budućnosti", naglasio je.

Svi moraju djelovati proporcionalno svojem utjecaju na globalno zatopljenje

Iako Hrvatska nije veliki zagađivač, kazao je predsjednik Vlade, ipak teži udvostručiti napore koji vode prema smanjenju klimatskih promjena jer je u pitanju budućnost naše djece.

"Ako Hrvatska, koja se oporavila od razornog rata prije tri desetljeća, sada može učiniti više od svog udjela, najveće i najbogatije nacije ne bi smjele učiniti manje", poručio je.

To je tim važnije, podsjetio je, kada znamo da je 10% najbogatijih na svijetu odgovorno za polovicu emisija CO2, dok najsiromašnija polovica čovječanstva stvara samo 8% emisija.

"Više nego ikada, moramo djelovati bez odgađanja i proporcionalno našem utjecaju na globalno zatopljenje. Hrvatska je odlučna odigrati svoju ulogu pouzdanog partnera unutar COP konvencije", zaključio je svoje obraćanje hrvatski premijer.

Zbog snažnog ubrzanja globalnog zatopljenja svijet mora učiniti brže i više

Po završetku sastanka na vrhu, u izjavi za medije, premijer Plenković je kazao da je njegovo današnje obraćanje imalo za cilj prije svega upozoriti na globalni kontekst u kojem je u zadnja tri desetljeća emitirano dodatnih stakleničkih plinova koliko i 170 godina prije toga.