Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 10. 2023.

Inkluzivni dodatak primat će gotovo 150 tisuća korisnika

Gotovo 150 tisuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom od iduće godine primat će inkluzivni dodatak, a broj korisnika dječjeg doplatka će se udvotručiti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u sjednici Povjerenstva za osobe s invaliditetom, na kojoj je predstavljen Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu.

Premijer Plenković u uvodnom je govoru istaknuo da će iznos inkluzivnog dodatka biti veći od iznosa objedinjenih naknada koje sada ostvaruju osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju.

Planirano je da Zakon o inkluzivnom dodatku stupi na snagu 1. siječnja, a izmjene Zakona o doplatku za djecu najkasnije 1. ožujka.

Inkluzivni dodatak novčana je naknada namijenjena osobi s invaliditetom radi njezina ravnopravnog sudjelovanja u društvu, a objedinit će četiri dosadašnje naknade – osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja.

Za inkluzivni dodatak izdvojit će se 506 milijuna eura

Trenutno se za ove četiri naknade kumulativno izdvaja 265 milijuna eura na godinu, dok će se iduće godine za inkluzivni dodatak izdvajati 506 milijuna eura, gotovo dvostruko više.

Što se tiče izmjena Zakona o dječjem doplatku, Plenković je rekao da je u 2022. prosječan broj korisnika bio 126 tisuća, čime je bilo obuhvaćeno 247.000 djece, a za doplatak je izdvojeno 173 milijuna eura.

Do sada su pravo na dječji doplatak imala kućanstva s prosječnim mjesečnim dohotkom po članu kućanstva od 70 posto proračunske osnovice, odnosno 309 eura.

Nakon donošenja zakonskih izmjena, broj korisnika će se udvostručiti jer će pravo na doplatak imati sva kućanstva s dohotkom do 618 eura po članu obitelji.

"Zahvaljujući tome, imat ćemo dvostruko veći obuhvat korisnika, odnosno bit će obuhvaćeno nešto više od 271.000 roditelja i 511.000 djece", kazao je Plenković te dodao da će se za to izdvojiti 262 milijuna eura, 89 milijuna eura više nego ove godine. Prosječni iznos doplatka za djecu po korisniku iznosit će 95 eura.

Od 139 do 720 eura

Ministar Marin Piletić istaknuo je važnost zakona o inkluzivnom dodatku kojim će se, kaže, trajno unaprijediti materijalni položaj za gotovo 150 tisuća osoba s invaliditetom te će biti potrebno samo jedno vještačenje za jedinstvenu novčanu naknadu.

Iznos inkluzivnog dodatka kroz pet kategorija kreće od početnih 720 eura. Druga skupina će dobivati mjesečno 480 eura, treća 430, četvrta 162 eura i konačno peta – 138 eura.

Do priznavanja inkluzivnog dodatka, korisnici će ostvarena prava i dalje imati. Postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024., a nakon priznanja inkluzivnog dodatka korisnicima će biti isplaćena razlika od datuma stupanja zakona na snagu (1. siječnja 2024.). Novim korisnicima prava će se priznati od datuma predaje zahtjeva.

"Na prijedlog radne skupine i predstavnika udruga prihvatili smo da se predloženih 100 eura osnovice za izračun inkluzivnog dodatka već sada u prvom čitanju podigne na 120 eura", istaknuo je Piletić te dodao kako, uz ovaj paket, njegovo ministarstvo radi i na donošenju zakona o povlasticama u prometu za osobe s invaliditetom.

Zamjenica predsjednice Povjerenstva Marica Mirić pozdravila je što prijedlog zakona uključuje definiciju osobe s invaliditetom kao one s tjelesnim, senzoričkim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjem, koje dolazi do izražaja u interakciji s okolinom.

"Dobivamo zakon koji tu interakciju s okolinom uvažava u potpunosti jer se kroz vještačenje ne gleda samo medicinski model nego i funkcionalne sposobnosti", istaknula je Mirić.

Nakon današnjeg predstavljanja Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu bit će upućeni u e-savjetovanje.

Izvor: Hina/Vlada