Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Marija Bistrica | 14. 10. 2023.

Izniman doprinos Zajednice žena postignućima HDZ-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se stranačkim kolegicama na Klauzuri Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice »Katarina Zrinski« u Mariji Bistrici održanoj u sklopu Nacionalnog hodočašća članica HDZ-a

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zahvalio je predsjednici ZŽKZ Nadi Murganić i svim stranačkim kolegicama na angažmanu i brojnim inicijativama za bolji položaj žena u društvu, postignuća HDZ-a, kao i za razvoj Hrvatske.

Dodao je da iz redova HDZ-a dolaze i potpredsjednica Europske komiisije Dubravka Šuica, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić i članica Revizorskog suda Europske unije Ivana Maletić, zastupnice u Europskom parlamentu Željana Zovko i Sunčana Glavak, županice Antonija Jozić i Martina Furdek Hajdin, te ministrice Nikolina Brnjac, Marija Vučković i Nina Obuljen-Koržinek.

"Stoga, kada vas vidim u ovolikom broju, kada osjetim snagu vaše volje i entuzijazma, još sam sigurniji u pobjedu na izborima 2024.! Tome čvrstom uvjerenju u prilog ide i velika nervoza koja vlada u oporbi. I što se izbori budu približavali, to će njihova agresija biti još žešća, a njihove uvrede još vulgarnije. No uzalud im trud. Uz brojna postignuća Vlade i realizirane strateške ciljeve, ponosni na naše domoljubne i narodnjačko-demokršćanske vrijednosti, idemo obnoviti povjerenje hrvatskih građana. Ljudi vide tko je tko. Vide tko je jamac sigurnost i stabilnosti, a tko donosi samo destrukciju i tko bi htio okrenuti euroatlantsku Hrvatsku u suprotni smjer", poručio je Plenković.

Plenković se na klauzuri Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" osvrnuo na gospodarska, socijalna, prometna, infrastrukturna te strateška i međunarodna postignuća Hrvatske. Pozvao je sve članice i članova stranke da u političkom prostoru rastumače postignuća Vlade iz zadnjih sedam godina kako bi u idućoj izbornoj godini prevladao narativ činjenica, a ne manipulacije oporbe.

"To će biti utakmica za treći mandat HDZ-a. Oporba će nastojati svesti sva postignuća na slučajnost ili sreću, a svaki problem pripisati nama", rekao je Plenković.

Poručio je i da uz sve ostvarene uspjehe moraju uspjeti i u političkom narativu u sljedećim mjesecima, upozorivši da će se politički narativ oporbe svesti na "varijacije dvije teme" – da su HDZ "i lopovi i korumpirani" i da su "izdajnici ili veleizdajnici" jer surađuju s manjinskim zastupnicima, posebno predstavnicima srpske manjine.Plenković je rekao da je upravo zato plasirao tezu o dvije Hrvatske. 

Govoreći o predloženom rebalansu proračuna, Plenković je kazao da je Vlada u poziciji predviđati realni rast BDP-a od 2,8%, što je na tragu poboljšanih prognoza svjetskih rejting agencija, ali i drugih međunarodnih ekonomskih i financijskih institucija.

"Ove godine udio javnog duga u BDP-u bit će 60,7%. Od 2016. do danas udio javnog duga u BDP-u smanjen je za čak 20%. Uzimajući u obzir krizno razdobolje, to je zaista značajno postignuće koje potvrđuje da vodimo odgovornu politiku upravljanja javnim financijama, uz poticanje rasta i gospodarstva, sprečavanje ugroze egzistencije hrvatskih obitelji, stečajeva i otpuštanja te zadržavanje društvene koheziju i ostvarenje makroekonomskih prioriteta", poručio je premijer Plenković.

Predsjednik HDZ-a i premijer u govoru se osvrnuo i na obnovu nakon potresa, istaknuvši da su Vladu kritizirali "oni koji danas upravljaju Zagrebom", a danas im nije problem ići po Zagrebu i otvarati škole, koje su se obnovile zahvaljujući potezima Vlade HDZ-a.

Dotaknuo se i nabave višenamjenskih borbenih aviona, istaknuvši da će Hrvatska prije 1. svibnja iduće godine imati prvih šest Rafalea koji dižu obrambene sposobnosti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na razinu kakvu nikad nismo imali.

"Čine nas najjačim zrakoplovstvom, do kraja godine kada ih dođe svih 12, između Bavarske i Grčke, od svih zemalja koje su nam na toj dijagonali", istaknuo je Plenković.

Teme