Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 10. 2023.

Konferencija o razminiranju dodatan je doprinos ukupnoj pomoći Ukrajini

Uoči Međunarodne donatorske konferencije za humanitarno razminiranje Ukrajine koja se održava u Zagrebu, predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je prvu potpredsjednicu ukrajinske vlade i ministricu gospodarstva Juliju Sviridenko

Razgovarali su o jačanju bilateralne suradnje, osobito u području gospodarstva kao i o daljnjoj pomoći Ukrajini. Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da će Hrvatska svojim iskustvom pomoći Ukrajini u procesu razminiranja. "Hrvatska nastavlja politički, vojno i humanitarno pomagati Ukrajini, a organiziranje Međunarodne konferencije o razminiranju dodatni je doprinos Hrvatske imajući u vidu naša jedinstvena iskustva i ekspertizu u ovom području'', poručio je Plenković.

Po završetku sastanka, u nazočnosti premijera Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i prva potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Ukrajine Julija Sviridenko potpisali su Sporazum o suradnji u području protuminskog djelovanja. Cilj Sporazuma je promicanje razvoja suradnje i pružanje pomoći u području protuminskog djelovanja kako bi se ublažile socio-ekonomske, sigurnosne, ekološke i druge posljedice proizašle iz opasnosti od eksplozivnih ostataka rata.

Međunarodna donatorska konferencija o razminiranju Ukrajine održat će se u Zagrebu od 11. do 12. listopada 2023. Konferencija je od iznimnog značenja u kontekstu pomoći i obnove Ukrajine te predstavlja još jedan od konkretnih doprinosa Hrvatske ukupnoj pomoći Ukrajini. Razminiranje je prva zadaća za povratak stanovništva i stvaranje budućih normalnih uvjeta života na bivšim okupiranim područjima.