Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Virovitica | 3. 5. 2014.

U posjetu Virovitičko-podravskoj županiji

U Virovitici su ih dočekali župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić te predsjednik županijskog HDZ-a i HVIDRA-e Josip Đakić. Zastupnici su se u Županijskoj gospodarskoj komori susreli s gospodarstvenicima iz grada i županije, koji su ukazali na postojeće probleme u županiji: prometnu izoliranost, rastuću nezaposlenost i depolpulaciju.

Nakon susreta s gospodarstvenicima, uslijedila je tiskovna konferencija na kojoj su zastupnici predstavili program i listu HDZ-a i koalicijskih partnera za europske izbore. Zastupnik Plenković istaknuo je kako se u središtu programa HDZ-a kao i političke obitelji EPP-a nalazi gospodarstvo. Dodao je kako mala i srednja poduzeća čine gotovo 99% svih gospodraskih subjekata na europskom tržištu, te kako im treba olakšati poslovanje da bi se ostvario rast i zapošljavanje. Smatra da aktualna vlada ne koristi EU kao razvojnu zajednicu koja redistribucijom proračunskih sredstava pruža svojim članicama mogućnost da se ravnomjerno razvijaju.

Prilikom posjete Virovitici organizirana je i tribina s mladima na temu zapošljavanja i poduzetništva. Kandidati su predstavili programe ERASMUS+ i Jamstvo za mlade. Na kraju posjeta kandidati HDZ-a nastupili su na središnjem skupu u Virovitici pred više od 200 sudionika.

U svom izlaganju zastupnik Plenković podsjetio je da je HDZ uvjerljivo pobijedio u Virovitičko-podravskj županiji, kao i u cijeloj Slavoniji. Dodao je kako HDZ na svojoj listi ima kandidate koji su se dokazali na svim razinama upravljanja i koji su sudjelovali u procesu pregovora o članstvu. Samo lista HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera ima i predstavnike branitelja, Hrvata iz BiH, iseljene Hrvatske i umirovljenika, poručio je Plenković.

Ovi europski izbori prilika su da birači pokažu Vladi da se nije snašla u vođenju Hrvatske kao članice Europske unije. Donošenjem lex Perković pokazali su da ne razumiju EU kao zajednicu prava. U pretpristupno vrijeme težili smo tome da za svaki uplaćeni euro povučemo 2,5 eura. Nitko nije mogao očekivati da će nakon prve godine članstva bilanca uplaćenog i povučenog iz europskog proračuna biti nepovoljna za Hrvatsku, istaknuo je Plenković.

Pozvao je građane da iziđu na izbore 25. svibnja i izrazio vjeru u ponovnu pobjedu koalicijske liste HDZ-a, i to s još boljim rezultatom nego lani. Pobjeda na ovim izborima otvorit će put HDZ-u za pobjedu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.