Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 8. 2023.

Pronalaženje nestalih politička je i civilizacijska dužnost

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u povodu Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodnog dana nestalih osoba da je pronalaženje nestalih hrvatskih branitelja i civila politička i civilizacijska dužnost

"Obilježavajući Dan sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodni dan nestalih osoba, u mislima smo s obiteljima nestalih. Trajno smo posvećeni pronalasku nestalih, što je naša politička i civilizacijska dužnost. Nestali hrvatski branitelji i civili u temeljima su Hrvatske", napisao je premijer na društvenoj mreži.

Središnje obilježavanje u Varaždinu

Središnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih i Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu održava se danas u Varaždinu u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja održava, a kao izaslanik premijera nazoči potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U Hrvatskoj je još nepoznata sudbina 1411 osoba te mjesto ukopa posmrtnih ostataka 395 smrtno stradalih, odnosno ukupno je 1806 neriješenih slučajeva nestalih, većinom hrvatskih branitelja i civila nestalih i ubijenih 1991/1992. godine u oružanoj velikosrpskoj agresiji.

Izvor: Hina/Vlada