Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Požega, Lipik, Pakrac, Kutjevo, Pleternica | 2. 5. 2014.

U posjetu Požeško-slavonskoj županiji

Kandidati HDZ-ove koalicije za Europski parlament Andrej Plenković, Ivana Maletić i Željana Zovko prilikom obilaska Požeško-slavonske županije posjetili su Požegu, Lipik, Pakrac, Kutjevo i Pleternicu

U Lipiku kandidate su dočekali župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Franjo Lucić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te gradonačelnik Pakaca Damir Huška. Program je započeo obilaskom Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, jednog od najstarijih gospodarskih subjekata u županiji, koji korištenjem prirodnih ljekovitih pogodnosti toga kraja stvara podlogu za uspješan zdravstveni turizam.

Nakon druženja s građanima na gradskom trgu u Lipiku kandidati su krenuli prema Pakracu, gdje su se zajedno s gradonačelnikom Damirom Huškom u Zoni male privrede 5 susreli s gospodarstvenicima i poduzetnicima te obišli poduzetnički inkubator. Zastupnik Plenković prenio je stav Europske pučke stranke koja upravo male i srednje poduzetnike smatra presudnima za pokretanje rasta, zato što tvore 99% svih gospodarskih subjekata na tržištu EU.

Prilikom posjeta Požegi kandidati su se susreli s gradonačelnikom Vedranom Neferovićem te gostovali na lokalnim radio postajama. Nositelj liste HDZ-a i partnera za europske izbore Andrej Plenković predstavio je kandidate i program zajedničke liste. Govorio je i o dosadašnjem angažmanu HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu.

Sljedeći grad koji su kandidati obišli bilo je Kutjevo. Sastali su se s novoizabranim gradonačelnikom Josipom Budimirom i razgovarali o razvojnim projektima Kutjeva. Susreli su se također s brojnim mladima, kojima su predstavili mogućnosti zapošljavanja i mobilnosti kroz programe Jamstvo za mlade i ERASMUS+.

U Pleternici kandidati su zajedno s gradonačelnicom Antonijom Jozić posjetili inkubator te se susreli s gospodarstvenicima koji djeluju na području grada. Kandidati se slažu s gospodarstvenicima da je prijeko potrebno fiskalno rasterećenje i ubrzavanje administrativnih procedura da bi se stvorilo bolje poslovno okružje.

Na kraju obilaska Požeško-slavonske županije kandidati HDZ-a nastupili su na centralnom skupu u Požegi pred više od 300 sudionika.

U svom izlaganju zastupnik Plenković je istaknuo da će europski izbori biti prilika za birače da izraze svoje neslaganje s politikom vladajuće koalicije, koja se nije snašla u uvjetima članstva Hrvatske u EU. Smatra da lista HDZ-a i partnera okuplja kandidate koji su se dokazali na svim razinama upravljanja europskim procesima, te stoga imaju znanja i volje da zastupaju interese Hrvatske u Europskom parlamentu. U tom smislu izrazio je očekivanje da će koalicijska lista HDZ-a ponovno odnijeti pobjedu, i to s još boljim rezultatom nego na prošlogodišnjim europskim izborima. Cilj je da HDZ pojedinačno osvoji najviše mandata, ali i da Jean-Claude Juncker kao kandidat europskih pučana postane predsjednik Europske komisije. Dodao je da se program HDZ-a temelji na platformi Europske pučke stranke, koja je usmjerena na rast, zapošljavanje, inovacije, izgradnju infrastrukture i mobilnost mladih.Govorio je također o dosadašnjem angažmanu HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu na nizu tema relevantnih za građane Slavonije, od poljoprivredne politike (izravna plaćanja, ruralni razvoj) do prometnog, gospodarskog razvoja i mogućnosti za mlade.