Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 5. 2023.

Gojko Šušak dao je nemjerljiv doprinos uspostavi i obrani Hrvatske

Polaganjem vijenca na grobu Gojka Šuška na Mirogoju i komemorativnim skupom pod geslom »Čovjek od riječi« obilježena je 25. obljetnica smrti ratnog ministra obrane

"Odali smo počast ratnom ministru obrane Gojku Šušku. Zajedno s predsjednikom Tuđmanom predvodio je Hrvatsku vojsku i branitelje u ostvarivanju pobjede i slobode u Domovinskom ratu. Naša je trajna dužnost skrbiti o pravima branitelja i jačati obrambene sposobnosti", kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da je Gojko Šušak dao neizmjerni doprinos u borbi za slobodu i samostalnost Hrvatske.

"Prisjećamo ga se s trajnom zahvalnošću i poštovanjem", poručio je Plenković.

Uz predsjednik Vlade Andreja Plenkovića na polaganju vijenca na Gradskom groblju Mirogoj bila je obitelj Gojka Šuška, kao i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman te državni tajnik u Ministarstvu obrane RH Branko Hrg.

Kako je istaknuto na komemoraciji, Šušak je bio najbliži suradnik prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana, i zaslužan je za stvaranje Hrvatske vojske, koja je veličanstvenim vojnim operacijama Bljesak i Oluja oslobodila okupirana hrvatska područja. Ministrom obrane imenovan je 18. rujna 1991. i jedan je od ključnih aktera Domovinskog rata. Umro je 3. svibnja 1998. u dobi od 53 godine, a posthumno je promaknut u čin stožernog generala HV-a.

Na komemorativnom skupu u KD Vatroslava Lisinskog sudjelovali su, uz obitelj Gojka Šuška, premijer Andrej Plenković, nekoliko ministara, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predstavnici HV-a i sudionici Domovinskog rata, među kojima generali Ante Gotovina i Mladen Markać, te istaknuti članovi HDZ-a iz Hrvatske i BiH.

I pod embargom na uvoz oružja uspio je stvoriti snažnu Hrvatsku vojsku

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković podsjetio je kako je Gojko Šušak u uvjetima embarga na uvoz oružja uspio stvoriti snažnu Hrvatsku vojsku, osvrnuvši se na kraj filma o Šuškovu životu koji završava riječima – Uspjeli smo!

"Šušak je otišao kada je Hrvatska zaokružila temeljen ciljeve - slobodu, teritorijalni integritet, ostvarenje ideje o pomirbi i jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske te povezivanje s Hrvatima u BiH. Uživao je povjerenje prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, hrvatskih vojnika i branitelja i članova HDZ-a, koji kao najvažnija hrvatska politička stranka, cijeni i ne zaboravlja svoje velikane koji su postavili temelje državotvorne i domoljubne politike i omogućili ostvarenje nacionalnih interesa", istaknuo je premijer Plenković.

Pozvao je sve stranačke članove da nastave predano raditi na vrijednostima i ostvarenim postignućima, kako bi i dalje imali povjerenje hrvatskog naroda i birača.

Plenković je pozvao i na odavanje počasti minutom šutnje danas umrlom bivšem premijeru Nikici Valentiću.

Služeći hrvatskom narodu, Šušak se svrstao među najvažnije hrvatske velikane

"Zamjenik predsjednika HDZ-a, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved rekao je da se nepokolebljivost hrvatskog nacionalnog bića ogleda u liku Gojka Šuška, čovjeka koji se svojim djelovanjem u najvažnijem povijesnom trenutku, služeći hrvatskom narodu svrstao među najvažnije hrvatske velikane.

Znao je da nema jake države bez snažne vojske, ni slobode bez žrtve i jedna je od najvažnijih za stvaranje strateškog partnerstva sa SAD-om, što je rezultiralo uspješnim vojnim operacijama i oslobađanju okupiranih područja Republike Hrvatske. U operaciji Oluja 5. kolovoza 1995. konačno je slomljena jugokomunistička agresija na Hrvatsku, a pobjedom u Domovinskom ratu stvorene su pretpostavke za mir na ovom području. Hrvatska je sigurna i snažna država, ostvarili smo strateške ciljeve i stvorili pretpostavke za daljnji razvoj zemlje", poručio je ministar Medved.

Prigodnim riječima sjećanja na ratnog ministra obrane nazočnima su se obratili i predsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja Gojko Šušak, general Miljenko Filipović, dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica, a u ime obitelji na komemoraciji i sjećanju na njezina oca zahvalila je Šuškova kći Katarina Filipović Šušak.

Izvor: Vlada / Hina