Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Stift Göttweig | 18. 6. 2012.

Andrej Plenković sudjelovao na Europa Wachau Forumu

Zastupnik Andrej Plenković, supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU i promatrač u Europskom parlamentu, sudjelovao je 16. i 17. lipnja na tradicionalnom Europa Wachau Forumu koji je održan u Stift Göttweigu u Austriji. Tema ovogodišnjeg Foruma bila je »Europski identitet – što je ostalo od Europe?«

Plenković je održao izlaganje u okviru panela o "Zajedničkoj europskoj sigurnosnoj politici u kontekstu sve veće europske i globalne nesigurnosti". Govorio je o hrvatskom angažmanu u okviru Zajedničke vanjske, sigurnosne i obrambene politike Europske unije te ostalim naporima u području sigurnosne politike koje Hrvatska poduzima u okviru UN-a i NATO-a. Istaknuo je značaj pristupanja Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. kao doprinosa kontinuitetu proširenja Unije te kao poticaja za daljnje reforme državama jugoistoka Europe, a posebno za Bosnu i Hercegovinu. Dodao je da skoro članstvo Hrvatske svjedoči o atraktivnosti europskog političkog projekta i njegovog gospodarskog i socijalnog modela, unatoč ekonomskoj i financijskoj krizi koja traje nekoliko godina. Predstavio je i iskustva Hrvatske o uspješno održanom referendumu o pristupanju u Europsku uniju u siječnju ove godine. Zaključno se osvrnuo i na angažman Hrvatske u provedbi Dunavske strategije.

Konferenciju su otvorili domaćini, austrijski ministar vanjskih i europskih poslova Michael Spindelegger i predsjednik Vlade Donje Austrije Erwin Pröll. Među govornicima su bili i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, član Europske komisije zadužen za regionalnu politiku Johannes Hahn, potpredsjednik Europskog parlamenta Othmar Karas, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Elmar Brok te ministrica europskih poslova Bavarske Emilia Muller.