Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 1. 2023.

Poduzet ćemo velike iskorake u obnovi Banovine i Zagreba

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da će se ubrzati izgradnja zamjenskih kuća i aktivnosti u vezi sa samoobnovom

"Obnova je ključni prioritet u ovoj 2023. nakon godine isporuke, a tu podrazumijevam i završetak Pelješkoga mosta, članstvo u europodručju i Schengenskom području, potpora gospodarstvu i građanstvu, nikad veće zaposlenosti", naveo je premijer nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Pojasnio je dva politička prioriteta - iskoristiti sredstva iz europskog Fonda solidarnosti i sve učiniti da se za najveći broj ljudi koji su još u privremenom smještaju osiguraju stanovi kroz izgradnju i dovršetak višestambenih zgrada koje dobro napreduju, osobito u Petrinji, Glini i Topuskom.

Također, istaknuo je, žele i da se ubrza dinamika izgradnje zamjenskih kuća te unaprijedi aktivnost vezana uz samoobnovu.

Plenković je rekao i da će budućem potpredsjedniku Vlade i kandidatu za ministra graditeljstva Branku Bačiću nastojati olakšati posao integriranjem Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u okviru Ministarstva graditeljstva te, izmjenama Zakona o obnovi, i integriranjem Fonda za obnovu Grada Zagreba.

Bačić će moći pratiti i aktivnosti koje se provode na razini drugih ministarstava koji su uključeni u obnovu kako bi se ona ubrzala.

Na novinarski upit, predsjednik Vlade ponovno je istaknuo kako je obnova ključni prioritet te poručio kako misli da će se napraviti veliki iskorak u ovih godinu dana, jer postoje svi preduvjeti za to.

Dodao je da se na sastanku razgovaralo i o drugim politički relevantnim temama – potpori Sisku i Glini, obljetnici HDZ-a u Splitu, obljetnici mirne reintegraciji i međunarodnog priznanja.

"Najavio sam i aktivnosti ovoga tjedna - ministar Filipović i ja bit ćemo u Davosu na svjetskom gospodarskom forumu", najavio je premijer Plenković.

Osječko-baranjski HDZ lojalna je županijska organizacija

Plenković je, upitao o smjeni ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, rekao da je Osječko-baranjski HDZ lojalna županijska organizacija koja je na izborima za Hrvatski sabor u 4. izbornoj jedinici napravila jako veliki uspjeh.

"Bilo koja osoba, zastupnica, ministrica, ministar, zastupnik je pitanje je o kojem odlučuje onaj koji je predsjednik Vlade u konzultacijama s nizom aktera, vodeći računa da je HDZ stranka koja je jaka u svim dijelovima Hrvatske i koja vodi računa o regionalnoj zastupljenosti pojedinih organizacija ili ljudi", poručio je.

Istaknuvši da su o svemu tome vodili računa rekao je kako ni na koji način ne želi dovesti u pitanje da HDZ ne vodi računa o Slavoniji. "Ta teza ne stoji", istaknuo je.

Na ponovljeni upit je li Tramišak napravila konkretan potez zbog kojeg je izgubila njegovo povjerenje, kratko je odgovorio: O tome sam sve rekao i ne kanim se više vraćati na tu temu.

Plenković je, upitan je li bilo upita čelnika država EU što se dogodilo vezano uz obuku ukrajinskih vojnika, odgovorio je da su ga to pitali novinari iz Estonije, Francuske i Engleske jer su iznenađeni da Hrvatski sabor nije podržao Vladin prijedlog odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Pravi je problem u čije ime i za čiji račun Milanović iznosi smiješne teze

Predsjednik Vlade osvrnuo i na jučerašnju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića u Vukovaru, kazavši kako su njegove teze smiješne i pravi problem, upitavši kakva je to antiamerička politika, anti-NATO politika, pa onda, dodao je, valjda i antieuropska politika.

"Zamislite primjerenijeg trenutka od jučer 15. siječnja 2023. - 25. godina nakon mirne reintegracije gdje navečer imate nastup američkog generala Jacquesa Kleina koji je vodio proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja da sada baš mi - nakon što smo u NATO-u i EU i nakon što je uloga SAD-a bila vrlo važna u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, imamo tezu o tome da su Hrvati nekakvi američki robovi. To su smiješne teze i to je pravi problem", rekao je Plenković.

Smatra kako su to ozbiljne teze za koje ne vidi u čije ime i za čiji račun to Milanović izgovara.

Također, ocijenio je i da su SDP, Možemo, Domovinski pokret i Most napravili teške političke greške za koje se svi ozbiljni akteri u međunarodnoj zajednici čude.

Izvor: Vlada / Hina