Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 1. 2023.

Predstavljeni kandidati za nove ministre Branko Bačić i Šime Erlić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je nadležnim saborskim odborima kandidate za ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Branko Bačić imat će moju snažnu potporu, vjerujem da će ova promjena dovesti do ubrzanja cijelog procesa obnove od potresa, rekao je premijer Plenković na zajedničkoj sjednici saborskih odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i za gospodarstvo. Ponovio je da se u predstojećem razdoblju mora ubrzati izgradnja zamjenskih kuća i konstrukcijska obnova.

Iskoristit  ćemo europska sredstva, ubrzati izgradnju zamjenskih kuća

"Politički ciljevi u razdoblju pred nama imaju dva temeljna pravca. Prvi je iskoristiti u potpunosti sredstva iz EU fonda solidarnosti, sve skupa oko milijardu eura. Druga je da se tijekom ove godine ubrza izgradnja zamjenskih kuća i osigura smještaj za sve koji su u privremenim rješenjima, kućicama ili kontejnerima, da se fokus stavi na one koji žive u privremenom smještaju", naglasio je premijer Plenković.

Najavio je i promjene u zakonskom okviru, odnosno "institucionalnoj arhitekturi", ali u postupovnom dijelu.

To će, objasnio je, značiti spajanje s Ministarstvom Središnjeg ureda za obnovu, spajanje Fonda za obnovu Grada Zagreba, veću uključenost Agencije za promet nekretninama, te jednostavnije administrativne postupke obnove.

Predstavljajući odborima Branka Bačića, rekao je kako je on diplomirani inženjer geodezije, ima potrebne reference i zvanje. Radio je u upravi za katastar, poznaje sve složene procese u graditeljstvu i prostornom uređenju, što mu daje veliku prednost, dodao je.

Naglasio je i kako je riječ o jednom od najiskusnijih političara u Saboru, čovjeku koji je u svojoj političkoj karijeri prošao sve razine vlade, bio je načelnik općine, državni tajnik u Ministarstvu prometa, ministar graditeljstva, prostornog uređenja u zaštite okoliša, predsjednik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save.

"To samo po sebi znači da je čovjek koji se itekako dobro razumije u nadležnosti i funkcioniranje ovog ministarstva", rekao je Plenković i dodao kako iz svih tih referenci proistječe da će Bačić vrlo učinkovito i brzo ući u sve zadaće, nadležnosti i aktivnosti ministra graditeljstva.

Ujedno će svojim političkim autoritetom, jer je riječ o jednom od četvero potpredsjednika HDZ-a, kvalitetno obavljati koordinativne aktivnosti koje traži ova zadaća prema nizu drugih resora, kazao je.

Kad je netko prošao sve razine vlasti, onda je zasigurno čovjek koji ima sve potrebne reference i iskustvo da se bavi time, a ono što je meni posebno važno je da je riječ o osobi od mog najvećeg povjerenja bliski suradnik, zaključio je premijer Plenković.

Erlić je spreman, želimo da se Hrvatska ravnomjerno razvija

Premijer Andrej Plenković predstavio je nadležnom saborskom odboru Šimu Erlića, kandidata za novog ministra regionalnog razvoja i fondove Europske unije, pri čemu je naglasio kako je važno da se Hrvatska regionalno razvija.

Ovaj je resor važan za Hrvatsku, jer želimo da se Hrvatska ravnomjerno regionalno razvija, rekao je premijer na saborskom Odboru za regionalni razvoj.

Plenković je naglasio kako se ta opredijeljenost vidi i kroz provedbu projekata u svim krajevima, od projekta Slavonija-Baranja-Srijem, gdje se za istok Hrvatske kanaliziralo 20 milijardi kuna, preko projekta Sjever do programa za Dalmatinsku Zagoru, Liku, Gorski Kotar, otoke.

Karijera povezana s politikom regionalnog razvoja i EU-fondova

Kad je riječ o novom ministru, koji će zamijeniti Natašu Tramišak, istaknuo je kako je cijela njegova karijera bila vezana za politiku regionalnog razvoja i korištenje fondova Europske unije.

Erlić je do sada bio državni tajnik u Ministarstvu, prije toga je radio u županijskoj agenciji za regionalni razvoj i u upravnom odjelu za EU-fondove Grada Zadra.

Prema tome, ima neposredno iskustvo rada i na gradskoj i županijskoj i državnoj razini, te je itekako spreman i svjestan svih izaziva, kazao je Plenković, uvjeren da će Erlić imati kolegijalnu podršku članova Vlade na realizaciji programa.

Šime Erlić je diplomirani ekonomist, dolazi iz Zadra, obiteljski je čovjek s troje djece, član Predsjedništva HDZ-a, dodao je.

Plenković je također podsjetio na to da su nakon parlamentarnih izbora 2020. završavali pregovori o višegodišnjem financijskom okviru 2021–27. te da je zahvaljujući naporima ove vlade Hrvatska za to razdoblje izborila oko 25 milijardi eura.

Erlić je, kaže, sudjelovao u svim aktivnostima koje su se odnosile na provedbu potrebnih radnji i međuresorne koordinacije za korištenje tih sredstva u desetljeću u kojem se nalazimo.

Od novog ministra očekuje se dovršetak svih projekata koji se tiču prethodne financijske perspektive 2014.-20., te nastavak dobre provedbe NPOO kako bi se sredstva osigurana na političkoj razini vidjela konkretno u projektima koji se odnose na školstvo, zdravstvo, reformu pravosuđa.

Stupanj razvoja treba podići na razinu Europske unije ili višu

Svime što se učinilo u proteklom razdoblju stvoren je dobar temelj koji ćemo nastojati ubrzati i apsorpciju dovesti na razinu gdje bi nas 2030, kada je riječ o stupnju razvoja, trebalo podignuti na razinu prosjeka EU-a ili i više, kazao je premijer Plenković, naglasivši da smo sada "praktički na 70 posto razvoja, a bili smo na 61".

Ti su dakle koraci koje poduzimamo itekako vidljivi i konkretni u porastu BDP-a, porastu zaposlenosti, brojnim projektima regionalnog razvoja, rekao je premijer.

Izvor:Vlada/Hina

Teme