Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 4. 2014.

Odgovor: Europski fond solidarnosti

Potpora za nadoknadu šteta što su ih poljoprivreda i šumarstvo pretrpjeli u elementarnim nepogodama može se dodijeliti i iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, stoji u odgovoru povjerenika Hahna

akt243 mNakon prirodnih katastrofa koje su pogodile Hrvatsku i izazvale velike štete te znatno otežale život velikom broju stanovnika, zastupnik Plenković uputio je pitanje Europskoj komisiji. Istaknuo je kako je područje Gorskog kotara u Primorsko-goranskoj županiji nastradalo od posljedica velikog snijega i leda koji je prouzročio goleme štete na šumama,  dok su istodobno velike poplave pogodile niz županija, te su mnoge kuće poplavljene, infrastruktura oštećena, a svakodnevni život velikog broja stanovnika ugrožen.

Plenkovića kao člana Odbora za proračun zanima kako Komisija gleda na kontinuirano povećanje broja prirodnih katastrofa u državama članicama uslijed klimatskih promjena i s tim u vezi na dostatnost ukupnih sredstava predviđenih za Europski fond solidarnosti. Istodobno ga zanima smatra li Komisija na temelju dosadašnjih iskustava da je prag predviđen za podnošenje zahtjeva Europskom fondu solidarnosti primjeren odnosno previsok u slučajevima kada se podnosi samostalan zahtjev.

U zajedničkom odgovoru povjerenika Johannesa Hahna u ime Komisije stoji:

»U pogledu financijskog okvira 2014–2020. Vijeće i Europski parlament odlučili su znatno smanjiti godišnju alokaciju s 1 milijarde EUR na 500 milijuna EUR u cijenama iz 2011. uvećano za sve ostatke iz prethodne godine. Smanjeni proračun morat će se odraziti u iznosima koji se mogu dodijeliti.

Budući da je Fond utemeljen na načelu supsidijarnosti, Komisija smatra da su pragovi za aktiviranje Fonda utvrđeni na odgovarajućoj razini.

Potpora za uklanjanje moguće štete za poljoprivredu i šumarstvo prouzrokovane elementarnim nepogodama i prirodnim katastrofama te za preventivne mjere načelno može proizlaziti iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, pod uvjetom da su takve mjere obuhvaćene donesenim programom ruralnog razvoja države članice i da su nadležna nacionalna tijela organizirala odgovarajući poziv na podnošenje prijava.«

Cijeli odgovor možete pročitati ovdje.