Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 1. 2023.

Reagiramo na poskupljenja i nedostatak društvene solidarnosti

Neka su trgovačka društva iskoristila prijelaz na euro da neopravdano podignu cijene, zbog čega je Vlada zadužila sve nadležne resore da pojačaju nadzor gospodarskih subjekata

Na početku 183. sjednice, predsjednik Vlade Andrej Plenković zaželio je još jednom hrvatskim građanima te Hrvatima izvan Hrvatske sretnu i uspješnu 2023. godinu.

Ulazak Hrvatske u Schengensko područje i eurozonu

Premijer je potom podsjetio da je 1. siječnja simbolično i prigodno obilježen ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i eurpodručje, što je ocijenio kso jedan od važnih, povijesnih i transformativnih trenutaka za Hrvatsku, za njezine građane i gospodarstvo.

Naglasio je da je Hrvatska zasad jedina zemlja Europske unije koja je istoga dana postala članica i Schengenskoga prostora i eurpodručja.

"Dugo smo radili u našem prvom i drugom mandatu da ispunimo kriterije, provedemo reforme, ostvarimo ove strateške ciljeve kojima je hrvatski narod dugo težio i time se pozicioniramo u najuži krug procesa europske integracije", rekao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska među 15 zemalja koje su istodobno članice NATO-a, Europske unije, Schengenskog područja i eurpodručja. "Dakle, ne možemo biti više u jezgri europskoga procesa nego što smo to danas", poručio je premijer, zahvalivši svima koji su pridonijeli da se postignu ti strateški ciljevi.

Predsjednik Vlade zahvalio je također predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i slovenskoj predsjednici Nataši Pirc Musar, koje su prisustvovale obilježavanju hrvatskog ulaska u Schengen na Bregani. Predsjednica Europske komisije bila je i u Zagrebu na obilježavanju ulaska Hrvatske u eurpodručje.

Uvođenje eura hrvatsko gospodarstvo čini snažnijim i bolje zaštićenim

Spomenuo je i druga događanja kojima su obilježena ova dva velika događaja za Hrvatsku. Podsjetio je i da je na graničnom prijelazu Bergana u noći sa subote na nedjelju bio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a na graničnom prijelazu Goričan-Letenye ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Dobro je da više nemamo graničnih kontrola, dok uvođenje eura hrvatsko gospodarstvo čini snažnijim i zaštićenijim", poručio je Plenković.

Podsjetio je da Hrvatska sa zemljama Schengenskoga prostora ostvaruje 67% izvoza i 75% uvoza. Dodao je i da turisti koji dolaze iz tih zemalja ostvaruju 82% noćenja u Hrvatskoj.

Sa zemljama eurpodručja ostvarujemo 52%izvoza, 59% uvoza, te 60% noćenja turista.

Podsjetio je i da su uoči 1. siječnja održani sastanci Nacionalnog vijeća za uvođenje eura i sastanak Radne skupine za Schengen. "Tamo smo prošli svu logistiku za ulazak u Schengen i za ulazak u eurozonu. Sve je prošlo dobro i bez poteškoća", kazao je premijer. Zahvalio je bankama, FINA-i, Pošti i svima koji su učinili sve za prelazak na euro. "Molim sve za strpljenje za period dok još imamo kunu", dodao je.

Vlada je zadužila sve nadležne resore da pojačaju nadzor gospodarskih subjekata

Predsjednik Vlade Plenković izvijestio je da je održao sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz zaštitu potrošača od neopravdanog dizanja cijena.

"Neka trgovačka društva iskoristila su konverziju kako bi neopravdano podizala cijene, za što ne postoji nikakav razlog ni opravdanje, budući da se ona obavlja bez naknade," rekao je Plenković.

Vlada stoga, nastavio je, zadužuje sve nadležne resore da pojačaju nadzor gospodarskih subjekata, a Ministarstvo gospodarstva da poduzme sve mjere kako bi prikupilo potpune i točne informacije o kretanju i praćenju cijena.

Kazao je i da je Vlada zadužila i Ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o kretanju cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a sve nadležne resore da razmotre pripremu izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata Vlade kako bi se još bolje zaštitili potrošači.

"To ćemo napraviti, a kad kažem mjere, da ne bi bilo dilema, mislim i na subvencije i druge poreze. Država neće ovo odgledati bez reakcije, a svi koji misle da mogu u ovoj situaciji od jedne izrazito pozitivne i korisne stvari svojom neodgovornom poslovnom politikom baciti sjenu ili naštetiti strateškom uspjelu države, Vlade, društva i svih nas, u tome neće uspjeti", poručio je Plenković.

Najavio je da će sve službe izaći na teren kako bi ispravile sve ovo što nam neodgovorni pojedinci čine, bez ikakva razloga.

"Dizati cijene, baciti sjenu na uvođenje eura i pridonositi inflaciji, to je nepoštena praksa i to neće ići", kazao je premijer.

Rekao je da je Vlada bila svjesna i upozoravala da će doći do minimalnog povećanja cijena uslijed konverzije, od zanemarivih 0,2% i 0,4%, što je bio slučaj u drugim zemljama kada su uvodile euro, ali da ni globalne ni nacionalne okolnosti nisu takve da pohlepa prevlada nad odgovornošću.

Velika većina poduzetnika pridržava se pravila

Neopravdana poskupljenja smatra premijer ukazuju na manjak društvene solidarnosti i odgovornosti onih aktera koji svojim radnjama bezrazložno potiču povećanje inflacije. Dodao je da prelazak na euro nije situacija koju pojedinci trebaju iskoristiti da bi ostvarivali ekstra profit nad građanima koji se ionako suočavaju s posljedicama šire energetske i prehrambene krize.

To je, kako je rekao, jasno rečeno i predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja na ovotjednom sastanku u Ministarstvu gospodarstva. Premijer je istodobno pozdravio to što se, kako je kazao, velika većina poduzetnika pridržava pravila, te ih pozvao da se distanciraju od onih koji ih krše i time bacaju sjenu na društvenu odgovornost svih hrvatskih poduzetnika.

Ožalošćeni smo odlaskom pape emeritusa Benedikta XVI.

Premijer Plenković je još jednom izrazio žaljenje u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI., izrazivši sućut papi Franji, kardinalu Josipu Bozaniću i svim katoličkim vjernicima, koji su, kako je rekao, ožalošćeni kao i mi njegovim odlaskom.

Podsjetio je da je papa Benedikt XVI. boravio u pastoralnom pohodu Hrvatskoj u lipnju 2011.

"Tijekom svog posjeta imao je sjajne poruke o pripadnosti hrvatskog naroda Europi", kazao je Plenković, dodavši da su danas na njegovom ispraćaju ministri Nina Obuljen Koržinek i Gordan Grlić Radman.

Sretno prijateljskoj Švedskoj u predsjedanju Vijećem Europske unije

Predsjednik Vlade zahvalio je Češkoj, koja je predsjedala Vijećem Europske unije posljednjih šest mjeseci.

"Češko predsjedanje ostat će upamćeno kao jedno od epohalnih što se tiče Hrvatske zbog konačnih odluka o Schengenu i euru", ustvrdio je premijer, zažalivši sreću prijateljskoj Švedskoj, koja je preuzela predsjedanje prije nekoliko dana. vjernicama i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti od srca čestitao Božić.

Državne institucije zadužene su za pojačan nadzor cijena radi zaštite potrošača

Vlada je na 183. sjednici donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, kojim obvezuje nadležne službe na pojačanu kontrolu cijena i nalaže da se neopravdano podignute cijene vrate na razinu od 31. prosinca.

Zaključkom se obvezuju svi poslovni subjekti koji su povisili cijene roba i usluga protivno Zakonu uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, da revidiraju maloprodajne cijene svojih roba i usluga sukladno temeljnim načelima pravilima i zakonima i to tako da budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na Staru godinu, izvijestio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Radi praćenja tih zaključaka i radi sprječavanja negativnog učinka na potrošače, zadužuju se Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska narodna banka, HANFA, HROTE i Agencija za obalni i linijski promet, da bez odgode provedu pojačani nadzor poslovnih subjekata.

Također se zadužuje Ministarstvo gospodarstva da intenzivira aktivnosti koje će omogućiti potrošačima praćenje cijena roba i usluga na različitim prodajnim i uslužnim mjestima radi potpunog, pravodobnog i cjelovitog informiranja potrošača.

Ministarstvo poljoprivrede zadužuje se za praćenje kretanje cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

U 31% nadzora utvrđeni su prekršaji

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić na Vladinoj je sjednici izvijestio da je u protekla dva dana provedeno 306 nadzora u vezi s cijenama te je utvrđeno 96 prekršaja.

Što se tiče trgovine, kazao je kako preliminarni podaci pokazuju da je zabilježen rast cijena od tri do 19% i to za čokoladu, pekarske proizvode, pivo, maslac, kiselo vrhnje, toaletni papir, kavu i druge artikle. Utvrdit će se radi li se o neopravdanom povećanju cijena.

U uslužnim djelatnostima, povećanje se kreće od 10 do 80%, a turistički inspektori su u 151 nadzoru utvrdili 52 povrede odnosno povećanja cijena, od jedan do 10%.

U predstojećem razdoblju ubrzana obnova na Banovini

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izvijestio je o aktualnom stanju u procesu obnove te istaknuo da je u obnovu i revitalizaciju Banovine do sada investirano financijskih sredstava proračunskih i izvanproračunskih korisnika u iznosu 265,45 milijuna eura. Ugovorena je izgradnja 578 zamjenskih kuća u iznosu od 75,92 milijuna eura.

U programu obnove projektantima je dodijeljeno 8635 obiteljskih kuća. Do sada je obnovljeno 4090 obiteljskih kuća, a trenutno se obnavlja njih 586. Po provedenom programu samoobnove odobren je povrat sredstava na 1081 obiteljskoj kući za što je isplaćen iznos od 1,74 milijuna eura.

Nastavljaju se i aktivnosti vezane za izgradnju 20 višestambenih zgrada sa ukupno 308 stanova u iznosu od 40,67 milijuna eura, a sveukupno su ugovoreni radovi i usluge u programu obnove u vrijednosti od 196, 22 milijuna eura.

Važno je naglasiti, zaključio je Medved, da se u predstojećem razdoblju očekuje podizanje dinamike izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, nastavak izgradnje započetih višestambenih zgrada kao i konstrukcijska obnova obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.

Proširuje se krug obveznika davanja izjave o fiskalnoj odgovornosti

Vlada je s današnje sjednice u Hrvatski sabor uputila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti, kojim se proširuju obveznici davanja izjave o fiskalnoj odgovornosti na trgovačka društva u većinskom vlasništvu RH ili državnog tijela, odnosno jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te također na njihove tvrtke kćeri.

To proširenje obveznika povezano je i s reformom u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., koja uključuje izmjene i dopune okvira koji regulira korporativno upravljanje u pravnim osobama u vlasništvu države od posebnog interesa za Hrvatsku, odnosno u pravnim osobama u vlasništvu države u potpunom ili većinskom vlasništvu središnje države, istaknuo je ministar financija Marko Primorac.

Prijedlogom izmjena i dopuna proširuju se i zadaće Povjerenstva za fiskalnu politiku, pa će tako one uključivati i razmatranje i usporedbu makroekonomskih i proračunskih projekcija s ostvarenim vrijednostima u razdoblju od četiri uzastopne godine koje će se provoditi najmanje jednom u dvije godine, kao i potvrđivanje makroekonomskih projekcija na kojima se temelji program stabilnosti i nacrt proračunskog plana u skladu sa Zakonom o proračunu.

Ministar Primorac kazao je da se tim promjenama provodi usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU te se dodatno pojašnjavaju odredbe EU Uredbe o zajedničkim odredbama za praćenje i procjenu nacrta proračunskih planova i osiguranju smanjenja prekomjernog deficita država članica u euro području

Izmjenama tog zakona on se usklađuje i sa Zakonom o proračunu, kojim je u proračunski proces uključena i izrada nacrta proračunskog plana, kako bi se osigurala koordinirana ekonomska politika država članica europodručja, koji je Vlada obvezna dostavljati Europskoj komisiji svake godine. Ujedno, mijenjaju se odredbe Zakona u kojem se iznosi u kunama zamjenjuju iznosima u eurima.

KBC-u Zagreb dana je suglasnost za sklapanje ugovora s društvom Roche

KBC-u Zagreb Vlada je, kao osnivač, dala suglasnost za sklapanje ugovora o ulaganju u prostor s tvrtkom Roche radi uređenja, opremanja i namještanja laboratorija za provođenje sveobuhvatnog genskog profiliranja tumora budućeg Zavoda za personaliziranu medicinu.

"Projekt implementacije personalizirane medicine u onkologiji predstavlja transformaciju zdravstvene skrbi za onkološke bolesnike u Republici Hrvatskoj primjenom liječenja vođenog sveobuhvatnim genetskim profiliranjem. Sporazumom o suradnji, od 17. svibnja 2021. godine, zaključenim između Ministarstva zdravstva, tvrtke Roche i KBC-a Zagreb, sporazumne strane uredile su svoje odnose u vezi pripreme i provedbe projekta s ciljem poboljšanja ishoda liječenja onkoloških bolesnika", rekao je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Ugovor KBC-a i tvrtke Roche potpisuje se radi provedbe daljnje faze projekta, koja obuhvaća građevinsko uređenje, opremanje i namještanje laboratorija budućeg Zavoda za personaliziranu medicinu, a njime su utvrđena prava i obveze KBC-a Zagreb i tvrtke Roche te je definiran prostor u kojem će biti laboratorij, kao i popis opreme kojom će biti opremljen.

Prijevremeni izbori za načelnika Starigrada te Općinsko vijeće Gradine

Vlada je donijela i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika Općine Starigrad budući da je općinskom načelniku mandat prestao po sili zakona te odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za Općinsko vijeće Općine Gradina jer je trajno ostalo bez kvoruma za rad.

Obje Vladine odluke stupaju na snagu 12. siječnja, a izbori bi se održali u nedjelju,12. veljače.

Vlada je na sjednici donijela i odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje te imenovala svoj pregovarački odbor budući da je taj kolektivni ugovor prestao važiti 1. prosinca prošle godine te je u produženoj primjeni u trajanju od tri mjeseca.

Donesena je i odluka o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2023. godini. Građanima koji u ovoj godini uplate 663,61 euro (5.000 kuna) stambene štednje država će dati 1,99 eura (15 kuna) poticaja. Postotak državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2023. godini tako iznosi 0,3%. Iznos državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2023. godini trebao bi se isplatiti stambenim štedišama iz državnog proračuna za 2024. godini, u kojem je planiran iznos od 132.723 eura (milijun kuna).

Vlada je prihvatila zahtjev Javne ustanove Nacionalni park Kornati te donijela Odluku o izmjenama Odluke o davanju koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra u svrhu postavljanja i upotrebe sidrenog sustava u Nacionalnom parku "Kornati". Razlozi za podnošenje zahtjeva vezani su prvenstveno za nemogućnost postavljanja i stavljanja u funkciju sidrenog sustava sukladno obvezama iz Ugovora o koncesiji, budući je ovlaštenik koncesije izgubio planirani izvor financiranja u okviru projekta "REDIVIVA KURNATA – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati", koji je raskinut kao posljedica Covid-19 krize koja je rezultirala značajnim smanjenjem izvornih prihoda ovlaštenika koncesije koji slijedom toga nije bio u mogućnosti podmiriti koncesijsku naknadu.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upoznao je Vladu s Protokolom Međunarodnog udruženja policijskih akademija, koji je potpisan u Dhaki u Bangladešu 12. rujna 2022. prigodom prihvaćanja u članstvo Policijske akademije hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Vlada je predložila Saboru da ne prihvati prijedlog odluke o osnivanju saborskog odbora za praćenje provedbe sankcija Europske unije prema Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, njihovim pojedinim državljanima te pravnim osobama i drugim subjektima u vezi s agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, koji je predsjedniku Sabora podnio Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka. Obrazložila je to time što su međunarodne mjere donesene pravnim aktima Europske unije i Ujedinjenih naroda, te se izravno primjenjuju u hrvatskom zakonodavstvu, a način provedbe tih akata u Hrvatskoj definiran je Zakonom o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Na sjednici Vlade prihvaćeno je nekoliko izvješća: Godišnje izvješće o radu Nadzornog odbora HRT-a te provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za razdoblje od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021. godine, Izvješće o radu Ureda za ravnopravnost spolova u 2021. godini te Sedmo izvješće Republike Hrvatske o primjeni Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Izvor: Vlada / Hina