Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 1. 2023.

Bili smo odgovorni i očekujemo da to budu i drugi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pratio je drugu vožnju prve ženske slalomske utrke ovogodišnje »Snježne kraljice« na Sljemenu, a nakon toga dao je izjavu za novinstvo

Premijer je naglasio da je uvođenje eura prošlo dobro što se tiče funkcioniranja platnog sustava i funkcioniranja bankomata, odnosno onoga što je trebala učiniti država. Komentirao je potom poskupljenja koja su uslijedila nakon uvođenje eura te je najavio mjere za sprečavanje nepotrebnog dizanja cijena.

"Od svih poslovnih aktera tražili smo odgovornu i ozbiljnu politiku zamjene cijena iz kuna u euro na temelju precizno utvrđenog tečaja. Umjesto toga vidjeli smo da dio poslovnih subjekata nažalost koristi uvođenje eura za lov u mutnom, za nepotrebno profiterstvo. To je loša i nepoštena praksa. To mora prestati, treba se vratiti na cijene od prije 1. siječnja i prevesti tečaj iz kune u euro pošteno i korektno, kao što je to država odredila u interesu građana i gospodarstva", poručio je Plenković.

Dodao je da se to sve vidi i prati te da će biti angažirani svi inspektori, a ne samo glavni državni inspektor, da su oni na terenu te se čeka njihovo izvješće jer građani vide da su usluge i proizvodi poskupjeli.

"Do toga ne smije doći, oosbito zato što je hrvatska država u 2022, godini najveće energetske i prehrambene krize, u godini inflatornih pritisaka regulirala cijene struje, plina i naftnih derivata, donijela paket od 27 milijardi kuna kako bi pomogla svima, pa i cijeloj poslovnoj zajednici, a povrh toga je u više navrata smanjila PDV za brojne proizvode. Dakle, ako država ispunjava svoju ulogu, pomaže građanima i gospodarstvu, porezno ih rastereti, pomogne onima kojima je to najpotrebnije, onda nije u redu da svi oni koji su profitirali od Vladinih mjera stanu neopravdano dizati cijene."

Istaknuo je da država raspolaže brojnim sredstvima da to spriječi te da će ih sve primijeniti kako bi se cijene vratile na staro.

"Ne može država činiti sve, a da onda netko izvede čisti bezobrazluk, profiterstvo, lopovluk i od građana pravi budale. To ne dolazi u obzir, i zato će Vlada već sutra donijeti određene mjere, a činit će to i dalje. Mi se borimo protiv inflacije i za strateške ciljeve. Ne želimo da netko naš veliki uspjeh bezobrazno pretvori u podvalu i tome ćemo stati na kraj", izjavio je premijer i dodao da nikome tko je sa subote na nedjelju povisio cijene nije poskupjelo ništa u proizvodnom lancu. "To je čisto dizanje cijena na štetu potrošača", kazao je premijer i pozvao sve poslovne subjekte da budu korektni, razumni i ozbiljni.

"Država je bila odgovorna. Očekivali smo i odgovornost drugih. Kad činite nešto u dobroj vjeri za sve građane i gospodarstvo, onda očekujete da se svi u društvu ponašaju na isti način, a ne da netko postigne velik uspjeh za državu, građane i gospodarstvo, a da dio aktera onda to na neki način poništi. To nije poanta ulaska u europodručje", kazao je.

Predstavnike medija zanimao je premijerov komentar dolaska srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića na domjenak Srpskog narodnog vijeća. Na pitanje hoće li će doći i netko iz Vlade, odgovorio je potvrdno.

"Mi smo svake godine na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća, ja sam tamo bio svaki put kao predsjednik Vlade, doći ću i sada. Dačić nije prvi dužnosnik iz Srbije koji dolazi", zaključio je premijer.

Teme