Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 4. 2014.

Konferencija HDZ-a »Investicijski potencijali Hrvatske«

Zastupnik Plenković sudjelovao je na konferenciji HDZ-a na kojoj su predstavljeni ključni razvojni projekti i rješenja za izlaz iz gospodarske krize

akt239 mU organizaciji Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta i Zaklade Hanns Zeidel (bavarska Kršćansko-socijalna unija) održana je Konferencija o investicijskim potencijalima Hrvatske pred više od 800 sudionika u Kristalnoj dvorani Hotela Westin. Govornici su bili ekonomski stručnjaci, domaći i inozemni, sveučilišni profesori i poduzetnici, ekonomski analitičari, menadžeri i političari.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u uvodnom obraćanju istaknuo je da stranački gospodarski program obuhvaća reforme koje su neophodne za stvaranje povoljnog poduzetničkog okružja te uspostavljanje pravne stabilnosti i sigurnosti, kao i reformu državne uprave koja mora postati istinski servis građana i poduzetnika. Nakon što je Hrvatska predvođena HDZ-om ostvarila sve strateške ciljeve u pogledu oslobađanja i stvaranja zemlje, međunarodnog priznanja te članstva u euroatlantskim integracijama, pred HDZ-om je zadatak boriti se protiv nezaposlenosti i siromaštva građana.

Okupljenima se obratio i Klaus-Peter Willsch, član Odbora za gospodarstvo i energetiku njemačkog Bundestaga, koji je naveo javnu upravu kao središnje mjesto odakle reforme započinju. Naglasio je i potrebu bolje suradnje domovinske i iseljene Hrvatske, jer su se brojni Hrvati dokazali svojim radom i uspjesima u drugim zemljama diljem svijeta.

Tijekom konferencije održana su tri panela. Na prvom panelu ''Uvjeti za ostvarenje novoga investicijskog ciklusa'' uvodničarka je bila saborska zastupnica Martina Dalić. Drugi panel na temu ''Ulaganja u infrastrukturu i korištenje EU fondova'' vodio je Domagoj Ivan Milošević, dok je treći panel '' Poljoprivreda i upravljanje vodama'' vodio predsjednik HDZ-ova odbora za poljoprivredu Krunoslav Zmaić.

Od ključnih razvojnih i strateških projekata navedeni su nizinska pruga Rijeka – Zagreb, kanal Dunav – Sava, navodnjavanje Slavonije te razvoj luka Rijeka, Zadar i Vukovar.

Koordinator svih gospodarskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević iz svih izlaganja izvukao je pet ključnih poruka. Prva je da se reformi  ne treba bojati jer one donose korist za većinu građana i poduzetnika kroz prilike za rast, zapošljavanje i nova radna mjesta.

Druga je da se pozitivna investicijska klima ne stvara samo zakonodavnim putem, nego i stvaranjem pozitivne atmosfere za investicije, predvidivošću ekonomske i porezne politike te pojednostavljenjem svih administrativnih procedura za investicije.

Treća je da  Hrvatska treba iskoristiti povoljan geostrateški položaj kao „Nova vrata u EU“ (nizinska pruga , Luka Rijeka i Luka Vukovar , Kanal Dunav-Sava) radi prometno-logističkih usluga te razvoja industrije i energetike.

Četvrta se poruka odnosi na maksimalno iskorištavanje strukturnih fondova EU.

Peta poruka naglašava presudan utjecaj malih i srednjih poduzeća kao generatora rasta i zapošljavanja. U tom pogledu bitna je uloga države koja treba stvoriti prijateljski okvir prema privatnicima u obliku fiskalnih rasterećenja i poboljšanja poslovnih uvjeta.