Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sisak | 23. 4. 2014.

Konferencija o nezaposlenosti mladih u Sisku

Zastupnik Plenković sudjelovao je na konferenciji o lokalnim rješenjima za problem nezaposlenosti mladih

U organizaciji Agencije lokalne demokracije Sisak zastupnik Plenković sudjelovao je zajedno s kolegom Piculom na konferenciji Ništa o nama bez nas – problem nezaposlenosti mladih u Sisku, koja se odvila u sklopu projekta Aktivni građani u borbi protiv nezaposlenosti mladih – JOBNET.

akt238

Kao član Odbora za proračun koji je sudjelovao u donošenju Višegodišnjeg financijskog okvira EU za razbolje 2014–2020. Zastupnik Plenković je istaknuo da su znatna sredstva predviđena upravo za borbu protiv nezaposlenosti mladih. Predstavio je novi mehanizam »Jamstvo za mlade«, koji je osmišljen da se mladi ne bi isključili iz tržišta rada. Smatra da Hrvatska treba iskoristiti nesretnu okolnost što se nalazi među dvadesetak zemalja koje zbog visoke nezaposlenosti mladih zadovoljavaju kriterije za dobivanje novčane potpore radi pronalaženja prvog posla kroz proces pripravništva, treninga ili dodatnih kvalifikacija.

Dodao je da su sredstva koja je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova dodijelilo županijama za projekte premala. U tom smislu naglasio je da će u sedmogodišnjem europskom proračunu Hrvatskoj na raspolaganju biti čak 13 milijardi eura. Ta sredstva moraju biti iskorištena kao dodana vrijednost nacionalnom proračunu, ali i razvoju jedinica lokalnih samouprava i nevladinog sektora.