Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Škabrnja | 17. 11. 2022.

Došli smo iskazati poštovanje onima koji su dali najviše za Hrvatsku

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje predsjednik Vlade Plenković posjetio je Škabrnju te odao počast žrtvama polaganjem vijenaca

"Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, došli smo ovdje u Škabrnji izraziti poštovanje, sjećanje i pijetet prema žrtvama strašnog zločina koji se ovdje dogodio 1991. godine, ne samo za ubijene toga dana, nego i za sve Škabrnjane koji su nastradali u tim mjesecima Domovinskoga rata", poručio je premijer.

Naglasio je da su ovo dani kada se sjećamo važnih i bolnih trenutaka povijesti hrvatskoga naroda, prijelomnih trenutaka u Domovinskom ratu koji je temelj hrvatske države, naše slobode i neovisnosti te da bez žrtve hrvatskih branitelja ne bi bilo ni države ni slobode niti demokracije u kojoj građani Hrvatske danas žive.

"Stoga ćemo, kao i svih godina do sada, i ovdje u Škabrnji i sutra u Koloni sjećanja u Vukovaru na dostojanstven način iskazati poštovanje prema onima koji su dali najviše za Hrvatsku."

Premijer Plenković podsjetio je također da je upravo odlukama ove Vlade i parlamentarne većine Dan sjećanja proglašen neradnim danom kako bi svi koji žele iskazati poštovanje prema žrtvi Vukovara i Škabrnje to mogli učiniti bez da uzimaju slobodan dan ili godišnji odmor, budući da je taj trenutak izrazito važan u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

Jedini put prema naprijed je suživot i pomirba

Upitan o činu iskazivanja nezadovoljstva dijela mještana i branitelja povodom dolaska potpredsjednice Vlade Anje Šimprage, poručio je da ovo nije prvi put da predstavnici SDSS-a, srpske stranke koja je dio parlamentarne većine i koalicije, sudjeluju u Danu sjećanja te da je potpredsjednica Vlade došla iskazati poštovanje i poslati poruku mira, pomirbe i poštovanja prema žrtvi Škabrnje kao i normalnoga suživota hrvatskog naroda sa srpskom manjinom u Hrvatskoj.

"Mi smo došli iskazati poštovanje, zajedno s nama je došla i potpredsjednica Vlade. Došla je u dobroj vjeri da se pokloni žrtvama i da iskaže pijetet prema onima koji su stradali u strašnom zločinu 1991. godine. Razumijem teške traume, patnje i osjećaje obitelji onih koji su nastradali. No, kao društvo moramo ići prema međusobnom pomirenju, a dolazak potpredsjednice Vlade ovdje u Škabrnju nije ništa što bi odudaralo od politike koju vodimo proteklih godina. Smatram da je za budućnost Hrvatske, uz svo poštovanje prema žrtvama i njihovim obiteljima, te prema hrvatskim braniteljima, jedini put prema naprijed suživot i pomirba", poručio je.

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga kazala je da je došla iskreno i čista srca odati počast stradalima u Škabrnji.

"Svatko ima pravo na svoj stav, na svoje razmišljanje, a ja sam došla u miru. Na svima nama je da pomičemo granice, da gradimo bolju budućnost i nadam se da ćemo u tome i uspjeti i da će doći dan da nastavimo dalje i da živimo život, a ne suživot", rekla je potpredsjednica Vlade.

Na pitanje da li se namjerno izbjegao s predsjednikom Milanovićem koji će sutra biti u Škabrnji, a danas je u Vukovaru, predsjednik Vlade je rekao da je on 18. studenoga svake godine u Vukovaru.

"Danas smo, unatoč sjednici Vlade i posjetu španjolskoga kralja, htjeli i došli u Škabrnju, a sutra ćemo biti u Vukovaru. Nema nikakvih dogovora niti ikakvih planova, svako donosi svoje odluke. Danas su u Vukovaru potpredsjednik Vlade Medved i ministar obrane Banožić te niz saborskih zastupnika, a i sutra će ovdje u Škabrnji biti nekoliko članova Vlade, dok će ostali biti u Vukovaru", kazao je premijer.

Dodatni porez na dobit je izraz solidarnosti

Predstavnike medija također je zanimao premijerov stav o dodatnom porezu na dobit i nezadovoljstvo poduzetnika njime.

"Mislim da sam o tome rekao sve na sjednici Vlade. Ministar financija je predstavio koncepciju ovoga poreza koji je danas krenuo u javno savjetovanje. Smisao i svrha je da se u ovako velikoj krizi, uzrokovanoj vanjskim efektima, sav prihod koji će se ubrati od toga poreza putem redistribucijske snage državnoga proračuna transferira onima kojima je u krizi najteže, onima koji će od tih sredstava moći lakše zadržati svoj socijalni i ekonomski standard", rekao je Plenković.

Smatra da je taj potez doprinos solidarnosti u okolnostima u kojima je država odlukama Vlade i kontinuiranim intervencionizmom puno pomogla građanima da prebrode krizu te da u ovoj situaciji to znači da oni koji imaju najviše pomognu onima koji imaju najmanje.