Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 31. 10. 2022.

Vlada obilježila blagdan Svih svetih

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade položili su vijence i zapalii svijeće na groblju Mirogoj

U prigodi blagdana Svih svetih premijer Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade i ministri položili su vijence i zapalili svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoju kod spomenika "Glas hrvatske žrtve – Zid boli", kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Središnjeg križa na Mirogoju te na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Uz premijera bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je Vlada iskazala poštovanje svim preminulima, osobito hrvatskim braniteljima. "Želim svima da blagdan Svih Svetih provedu u miru i obiteljskom zajedništvu, u sjećanju na naše najmilije koji više nisu s nama", poručio je.

Pozivamo na okupljanje u tišini i dostojanstvu te da se ne zlorabe obljetnice i komemoracije

Na pitanje novinara hoće li u Vukovaru ove godine opet biti više kolona, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, odgovarajući rekla je da je to što Vlada radi i govori usmjereno isključio i uvijek samo na okupljanje.

"Ako netko svoju agendu stvara na podjelama mislim da će to ljudi prepoznati", istaknula je dodavši da je potpredsjednik Vlade Tomo Medved u subotu vrlo jasno naglasio da je pred nama studeni - jedan od najtužnijih mjeseca u godini za nas kao narod, naročito za one koji su izgubili svoje najmilije, posebno za građane Vukovara, Škabrnje i drugih hrvatskih gradova i mjesta koja su teško stradala 1991.

"Mi uvijek pozivamo da se okupimo u tišini i dostojanstvu i da se ne zloupotrebljavaju obljetnice ni bilo koje komemoracije za bilo kakve političke ciljeve, a posebno one koje unose nemir, razdor i čiji je jedini cilj izazivanje podjela u društvu", kazala je Obuljen Koržinek.

Komentirajući odnos s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, ministrica kulture je poručila da "nitko nikoga ne bojkotira". "Radimo odgovorno svoj posao. Postoje akteri u društvu koji jedino isključivo imaju agendu raspirivanja mržnje, bacanje potpuno neprimjerenih teza i narativa", komentirala je izrazivši uvjerenje da će ih građani prepoznati. "Posebno na ovom mjestu i s ovog mjesta treba pozvati na dostojanstvo u postupanju i činjenju, ali i javnoj komunikaciji", dodala je.

Nije htjela komentirati obilježavanje 30. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske na koju nije bio pozvan Milanović, kratko poručivši da "nitko neće imati nikakvih problema". Obuljen Koržinek izrazila je nadu da će cijelog tjedna na našim grobljima biti dostojanstvena atmosfera i da ćemo se u miru i tišini sjećati svojih mrtvih.

"Ovo su dani kada se s tugom i pijetetom sjećamo svih svojih mrtvih, posebno u Hrvatskoj onih koji su stradali u Domovinskom ratu - mislimo na branitelje i njihove obitelji. Naravno, u ovim danima razmišljamo i o patnji drugih koju promatramo posebno na teritoriju Ukrajine", rekla je.

Izvor: Hina/Vlada