Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pula | 28. 10. 2022.

U Puli otvorena nova Opća bolnica vrijedna 877 milijuna kuna

Premijer Plenković sudjelovao je u svečanom otvorenju bolnice i tom prilikom istaknuo da Pula, osim što je kulturno i turističko središte, treba također biti središte zdravstvene skrbi

"Ta je bolnica potrebna svim žiteljima Istre i zato ovaj projekt gledam zaokruženim kako bi Pula, osim što je kulturno i turističko središte, bila i središte zdravstvene skrbi", istaknuo je u svom govoru premijer Plenković.

Dodao je da je u realizaciji tog projekta upornost bila najvažnija, ali i to da su je u njegovoj realizaciji podržale različite Vlade. Naime, naveo je on, političke opcije na središnjoj državnoj razini su se mijenjale, ali je politička volja ostala ista.

"Istra i Pula su zaslužile takvu bolnicu i, bez obzira na taj ukupni trošak, važno je da su se ta sredstva osigurala. Bolnica je sada tu i ona će ostati, a ovakvi projekti su, u punom smislu te riječi, vidljiva, simbolična, snažna poruka truda i rada svih koji su se angažirali da dođemo u ovu fazu", rekao je Plenković te istaknuo kako je to i još jedan dokaz koliko je važno u kriznim okolnostima i uvjetima imati političku stabilnost te imati ravnomjerni regionalni razvoj.

Također je naveo kako se ovaj projekt otvara i u kontekstu reforme zdravstva, koja će, kako je rekao "pridonijeti jačanju primarne zdravstvene zaštite s ciljem rasterećenja bolnice poput ove pulske".

Smatra i da je to kolosalan uspjeh, a da se sada mora riješiti i pitanje Medicinskog fakulteta u Puli, što je već, kako je dodao, napomenuo ministru Fuchsu.

"Već sam frustriran što ovo pitanje nije još riješeno. Mislim da bi to bio važan iskorak jer bi time Pula dobila visoku, znanstvenu i obrazovnu instituciju koja bi generirala zaposlenike pulske bolnice. Već je to ukorak s onim kako ja vidim Pulu kao najveći grad Istarske županije", poručio je premijer Plenković.

Ostvario se san mnogih Istrana, bolnica je dokaz istarske solidarnosti i dobrih odluka Vlade

Istarski župan Boris Miletić zahvalio se premijeru Plenkoviću na iskrenoj i otvorenoj podršci, te također naglasio da bi – uz suvremenu srednju medicinsku školu i modernu Opću bolnicu – priča o zdravstvu u Istri bila zaokružena onim što nedostaje, a to je medicinski fakultet.

"To je velika pobjeda sveistarske politike i dokaz istarske solidarnosti jer ne znam koliko primjera ima u našoj zemlji da jedan tako značajan projekt podupire ne samo županija već i svi gradovi i sve općine u našoj regiji", istaknuo je Miletić te dodao da bez donesenih odluka na Vladi taj projekt ne bi bio dovršen.

Današnjim otvaranjem pulske Opće bolnice, smatra on, "ostvario se san mnogih stanovnika Istre".

Suradnja između Vlade, Talijanske unije i Istarske županije može biti odličan primjer za sve druge nacionalne zajednice

Tijekom svog boravka u Puli, predsjednik Vlade Plenković sastao se s predstavnicima Talijanske unije te istaknuo njihov veliki angažman kako bi se zadržala te dalje razvijala kultura i identitet njihove nacionalne zajednice na ovim prostorima.

"Suradnja između Vlade, Talijanske unije i Istarske županije može biti odličan primjer za sve druge nacionalne zajednice u Hrvatskoj. I danas smo razgovarali o okviru suradnje uz napomenu kako i u Vladinom operativnom planu postoji posebno poglavlje koje se tiče djelovanja nacionalnih zajednica", izjavio je Plenković dodavši kako je cilj Hrvatske i Italije ojačati odnose i suradnju.

Zadovoljstvo današnjim razgovorom s predsjednikom Vlade iskazao je predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul. Rekao je da su razgovarali o brojnim temama kojima je cilj boljitak položaja pripadnika talijanske manjine u Istri te se zahvalio premijeru na potpori koju Vlada iskazuje prema talijanskoj nacionalnoj zajednici.

Izvor: Hina/Vlada