Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 10. 2022.

Pripreme Hrvatske za ulazak u Schengenski prostor

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i europski zastupnik Paulo Rangel razgovarali su o dinamici izrade mišljenja Europskog parlamenta za konačnu odluku o pristupanju Hrvatske Schengenskom prostoru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je Paula Rangela, zastupnika u Europskom parlamentu i izvjestitelja Europskog parlamenta za primjenu schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj, na kraju njegova službenog posjeta u Hrvatskoj. Uz predsjednika Vlade u sastanku je sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Predsjednik Vlade upoznao je izvjestitelja Paula Rangela s aktivnostima koje Hrvatska poduzima u okviru konačnih priprema za ulazak u Schengenski prostor, za što je Hrvatska u potpunosti spremna. Naglasio je važnost ulaska u Schengenski prostor radi dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju, što će donijeti brojne prednosti hrvatskim građanima, gospodarstvu, a osobito turizmu.

Razgovarali su o dinamici izrade mišljenja i njegovog što skorijeg usvajanja na nadležnom Odboru i plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Zastupnik Rangel izrazio je zadovoljstvo razinom pripremljenosti Hrvatske te uloženim naporima u procesu pristupanja Schengenskom prostoru, što je potvrdila i Europska komisija. Ujedno, istaknuo je svoje vrlo pozitivne dojmove nakon posjeta policijskoj postaji u Cetingradu, Prihvatilištu za tražitelje azila Zagreb, Ravnateljstvu policije, kao i sa svim razgovorima na političkoj razini u Hrvatskoj.

Schengenska evaluacija Hrvatske provedena je u razdoblju od 2016. do 2020. godine. U listopadu 2019. Europska komisija zaključila je da je Hrvatska poduzela potrebne mjere kako bi osigurala ispunjenje nužnih uvjeta za potpunu primjenu svih dijelova schengenske pravne stečevine.

Vijeće Europske unije je 29. lipnja 2022. pokrenulo postupak donošenja odluke o primanju Hrvatske u Schengenski prostor, zatraživši od Europskog parlamenta mišljenje koje je potrebno za konačnu odluku o pristupanju.