Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 9. 2022.

Hrvatskim građanima, gospodarstvu i javnom sektoru osigurali smo mir

Premijer Plenković poručio je da je Vlada paketom pomoći vrijednim 21 milijardu kuna, jednim od nakrupnijih u Europskoj uniji, osigurala mirnu jesen i zimu građanima, gospodarstvu, javnom sektoru i nevladinim udrugama

Otvarajući 153. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu, a najavio je još jednu poslijepodnevnu sjednicu, u kojoj će sudjelovati povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Prošloga tjedna premijer Plenković boravio je u New Yorku gdje je sudjelovao u zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, održao niz bilateralnih sastanaka, a posjetio je i Hrvatsku bratsku zajednicu u Pittsburghu te na sveučilištu Harvard održao predavanje o stajalištu Hrvatske o glavnim globalnim zbivanjima.

U ponedjeljak je Vlada ponovno na telefonskoj sjednici smanjila cijene benzina i dizela, dok je cijena plavog dizela fiksirana od ranije, a premijer Plenković poručio je da je time još jednom Vlada djelovala u prilog hrvatskih građana i poduzetnika, što će činiti i dalje kako bi se omogućilo funkcioniranje sa što manjim troškovima u okolnostima globalne energetske krize.

Govoreći o jučerašnjem Aktualnom satu u Hrvatskom saboru, premijer Plenković kazao je da su članovi i članice Vlade argumentirano odgovarali na pitanja zastupnika i zastupnica te da je zadržan fokus na onome što je bitno – a to je realizacija strateških Vladinih ciljeva.

Poseban akcent, dodao je, stavljen je na Vladin paket pomoći vrijedan 21 milijardu kuna, što ga čini jednim od najsnažnijih u Europskoj uniji, a kojim je ponovno osiguran mir i građanima i poduzetnicima, javnom sektoru i nevladinim udrugama u razdoblju jeseni i zime.

Želimo da Hrvate u BiH u svim institucijama zastupaju njihovi legitimni predstavnici

Premijer Plenković jučer je u Livnu u BiH podržao kandidate Hrvatskog narodnog sabora na općim izborima u toj zemlji.

"Želimo da Hrvate u Bosni i Hercegovini predstavljaju njihovi legitimni predstavnici u svim institucijama vlasti. Ta stalna politika zalaganja za ravnopravnost Hrvata je kontinuitet i konstanta naše politike. Nismo se sjetili tog pitanja prije godinu dana nego na njemu radimo stalno, godinama, temeljito, sustavno tražeći partnere i saveznike i podižući stupanj razumijevanja za kompleksnost situacije", poručio je premijer Plenković istaknuvši da Hrvatska to čini kao susjed, prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine te država koja se najviše zalaže za njen europski i reformski put.

Od gospodarskih tema izdvojio je procjenu Europske banke za obnovu i razvoj koja je povećala procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 6,5%, u odnosu na dosadašnju procjenu od 3,5%.

Skladište plina Okoli popunjeno je 90%

S obzirom na Vladin paket mjera, premijer Plenković očekuje da će i četvrti kvartal, nakon izvrsnog rasta u prva tri, biti vrlo solidan.

To nas, dodao je, stavlja među najbolje zemlje srednje i istočne Europe.

Što se tiče energetike, istaknuo je da je popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli danas dosegla 90%.

U tom je kontekstu najavio da ministar Filipović danas odlazi u Bruxelles na još jedan izvanredni sastanak ministara energetike gdje će zagovarati hrvatsko stajalište o globalnom ili barem zajedničkom europskom rješenju koje bi omogućilo limitiranje cijena plina.

Novi članovi Uprave INA-e trebaju odmah intenzivno poraditi na promjeni modela upravljanja

Osvrnuo se i na jučerašnju sjednicu Nadzornog odbora INA-e, koji je primio na znanje ostavke mađarskih članova Uprave, uključujući i predsjednika Uprave, a na prijedlog Vlade opozvao hrvatske članove Uprave te imenovao nove članove Uprave.

Naglasio je da su bivši članovi Uprave, sukladno odluci Nadzornog odbora, otišli bez otpremnina.

Novi članovi Uprave imaju zadaću da se odmah intenzivno pristupi radu na promjeni modela korporativnog upravljanja, kako se ovakve afere više ne bi ponovile, a i kako bi se unaprijedio model upravljanja u INA-i općenito.

Što se tiče velikih poplava koje su pogodile Rijeku, premijer Plenković kazao je da je razgovarao sa županom Komadinom, a ministar Butković popodne će posjetiti Rijeku i razgovarati s predstavnicima lokalne vlasti.

"Vlada će nastojati pomoći u mjeri u kojoj to može", dodao je.

Na kraju je čestitao hrvatskim policajkama i policajcima Dan hrvatske policije i blagdan njihova zaštitnika sv. Mihovila, zahvalivši im na doprinosu sigurnosti hrvatskih građana u svim mogućim aspektima.