Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 16. 4. 2014.

Smanjenje potrošnje laganih plastičnih vrećica

Plenković je podržao izvješće kolegice Auken o izmjeni Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu radi smanjenja potrošnje laganih plastičnih vrećica

U Europskoj se uniji svake godine konzumira gotovo 100 milijardi plastičnih vrećica s tendencijom sve veće potrošnje. To znači da svaki građanin Unije u prosjeku upotrijebi gotovo 200 vrećica godišnje, istaknuo je Plenković. Također, 8 milijardi plastičnih vrećica završava u okolišu, uključujući mora, što je problem ne samo za očuvanje okoliša nego i za razvoj turističkih potencijala obalnih područja. Ponovno je spomenuo problem Hrvatske s plastičnim vrećicama koje iz Albanije dospijevaju na hrvatske plaže oko Dubrovnika i Mljeta.

Plenković je rekao da Hrvatska ima politiku naknade za zbrinjavanje od oko 200 € po toni plastičnih vrećica koja se naplaćuje njihovim proizvođačima i distributerima, a taj se novac ulaže u projekte zaštite okoliša.

Podržao je također kompromisno rješenje u izvješću po kojemu države članice Unije u roku od tri godine moraju reducirati potrošnju lakih vrećica za 50% u odnosu na prosjek iz 2010. Istodobno je naglasio kako je važno i da države članice vode računa o radnim mjestima u tom sektoru da se ne bi ugrozio gospodarski oporavak.