Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Krapina | 9. 9. 2022.

Naše su mjere primjerene krizi, svi moramo dati svoj doprinos

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Krapinsko-zagorsku županiju, gdje je ponovio  da su mjere za suzbijanje energetske krize snažne, sveobuhvatne i pravedne

Premijer je započeo posjet obilaskom Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko zagorske županije, a potom se sastao sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom i krapinskim gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem.

Premijer je posjetio i izložbeno-prodajni prostor 30. Zagorskog gospodarskog zbora, a  prisustvovao je i 57. festivalu kajkavskih popevki.

Vlada će i dalje podupirati Krapinsko-zagorsku županiju

Za vrijeme boravka u Krapinsko-zagorskoj županiji, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Na početku je izrazio zadovoljstvo time što je ponovno na Ffestivalu kajkavskih popevki, naglasivši da je riječ o lijepoj manifestaciji posvećenoj identitetu Hrvatskog zagorja.

Premijer je kazao da je posjet iskoristio i za susret s krapinskim gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem te krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom, s kojima je razgovarao o razvojnim projektima Krapinsko-zagorske županije te Projektu Sjever, koji je potpisan u prosincu u Varaždinu i koji se odnosi na niz sjevernih županija.

"Siguran sam da ova postignuća i ulaganja koja smo imali u prometnu infrastrukturu, okoliš, gospodarstvo te u aktivnosti vezane za dizanje standarda i kvalitete života jako dobro napreduju", rekao je Plenković, istaknuvši ulogu Hrvatskog zagorja u razvoju, ali i ekonomskom napretku cijele Hrvatske.

Premijer je poručio da će Vlada i dalje raditi na projektima koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života svih ljudi u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u drugim dijelovima sjeverne Hrvatske.

Mjere za suzbijanje energetske krize snažne su, sveobuhvatne i pravedne

Upitan jesu li s Vladinim mjerama zadovoljni u Krapini, predsjednik Vlade ponovio je da su mjere za suzbijanje energetske krize snažne, sveobuhvatne i pravedne. Smatra da će one  ublažiti zabrinutost velike većine hrvatskih građana, gospodarstva i javnih ustanova.

"Mislim da je sigurno zadovoljstvo, evo i ovdje u Krapini, kada znaju da neće biti rasta cijena struje tijekom zimskih mjeseci, da će normalno funkcionirati vrtići, škole, javne, obrazovne i zdravstvene ustanove te bolnice i da je taj potez Vlade primjeren i adekvatan krizi koja je nastupala", kazao je Plenković.  

Izrazio je uvjerenje da je paket mjera "pogodio" sve ono što se očekivalo. "Velika većina onih koji su realni i koji su dobro sagledali što smo jučer donijeli za korist građana u ovoj krizi razumije da smo napravili važan, odvažan, pravovremen korak", poručio je premijer.

Upitan o kritikama oporbe, Plenković smatra da u supstanci nemaju što prigovoriti s obzirom na toliko kvalitetan sadržaj Vladinog paketa mjera te da im preostaje jedino politiziranje.

Naglasio je da je paket mjera napravljen u konzultacijama ne samo s članovima parlamentarne većine, nego i sa socijalnim partnerima – sindikatima, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom poljoprivrednom komorom, trgovačkim lancima te proizvođačima ključnih prehrambenih proizvoda, a ranije s različitom sektorima u poljoprivredi te ribarima.

Što se tiče najavljenog poreza na posebnu dobit, predsjednik Vlade najavio je da će on biti pažljivo kalibriran i uveden do kraja godine, a primjenjivat će se od iduće jer se odnosi na godišnju razinu posebne dobiti za vrijeme energetske krize. Najavio je da će se zvati "posebni porez na dobit".

Na pitanje hoće li vlada prilikom donošenja tog zakona osluškivati signale iz Bruxellesa, Plenković je odgovorio da su mjere nacionalne.

Intervencionistička politika u krizama pokazala se uspješnom

Naglasio je da je tako velik paket mjera donijelo malo drugih zemalja. "Mi smo prošli nekoliko kriza i intervencionistička politika u krizama se pokazala uvijek uspješna i čak je svojevrsni zaštitni znak naše vlade kada je riječ o zaštiti standarda građana i pomoći hrvatskim poduzetnicima", rekao je.

Na pitanje novinara je li se o mjerama razgovaralo s trgovcima, među kojima su mnogi izrazili nezadovoljstvo, Plenković je ponovio da su obavljene konzultacije s njima i da očekuje najavljeno smanjenje cijena odabranih proizvoda jer je, naglasio je, posrijedi desetak proizvoda, a ne cijela paleta.

"Svi će ostati na nogama, a građanima će biti dobro", poručio je premijer, ponovno naglasivši da svatko u ovakvoj krizi mora dati svoj doprinos.

"Ako Vlada svojom aktivnošću toliko subvencionira cijene energenata da svi mogu nastaviti normalno živjeti i funkcionirati i normalno poslovati, onda je u redu da u takvim okolnostima i oni koji su na tržištu daju svoj doprinos ovom kontekstu za premoštenje krize za koju nije kriva ni Vlada, ni oni, ni građani, i zato svi moramo dati doprinos", poručio je premijer.

Kraljica Elizabeta II. imala je golem značaj za Ujedinjeno Kraljevstvo

Premijer je ponovno uputio sućut kraljevskoj obitelji i cijelom narodu Ujedinjenog kraljevstva zbog smrti kraljice Elizabete II.

"Ona je zaista obilježila zadnjih 70-ak godina i dugovječnost i autoritet s kojim je nastupala. Imala je ogroman značaj za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali je pritom imala i veliki utjecaj na globalna zbivanja i zato smo iskazali poštovanje još jučer, a to činimo i danas", zaključio je predsjednik Vlade.

Izvor: Vlada/Hina