Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 9. 2022.

Paket mjera bit će snažan, pravedan i sveobuhvatan

Održana je sjednica HDZ-ovih stranačkih tijela nakon koje je premijer Plenković izjavio da će paket mjera za ublažavanje udara porasta cijena energenata obuhvatiti struju i plin te ograničiti poskupljenje određenih proizvoda

"Na stranačkim tijelima iznesene su konture paketa mjera koji će biti pravedan, snažan i sveobuhvatan. Tiče se cijene struje i plina, koji će također limitirati rast cijena određenih proizvoda, omogućiti da hrvatski građani tijekom jesenske i zimske sezone imaju dovoljno plina i struje te da to budu u stanju financijski iznijeti", kazao je Plenković.

Što se tiče očuvanja radnih mjesta, dodao je da ona nisu ugrožena te da je Vladi najbitnije da bude visoka zaposlenost.

Rezultati turističke sezone bolji su nego rekordne 2019.

Plenković je također izrazio zadovoljstvo rezultatima turističke sezone koji su bolji od rekordne 2019. te rastom BDP-a u drugom kvartalu od 7,7 posto. To će pomoći fiskalnim kapacitetima Hrvatske da se suoči s energetskom krizom, poručio je.

Nakon konzultacija s koalicijskim i socijalnim partnerima, mjere će u četvrtak biti predstavljene javnosti, najavio je.

Vlada ima nultu stopu tolerancije na korupciju

Premijer Plenković se osvrnuo i na aktualnu aferu u Ini i ponovio da je loše što se tako nešto dogodilo, ali dobro da su državne institucije reagirale.

"Novac je zamrznut i nije nestao, nadzor koji je trajao sve ovo vrijeme imao je puni efekt", kazao je, ponovivši kako Vlada ima nultu toleranciju na korupciju.

"Riječ je o pojedincima, a ne nekakvom politički sponzoriranom ili organiziranom naporu koji bi se mogao pripisati bilo kome, a kamoli stranci ili politici Vlade", dodao je.

"Nažalost, dvoje od petero su članovi HDZ-a i oni su izbačeni, više nisu članovi, oni su nas osramotili i učinili štetu", dodao je.

U srijedu kontakti s mađarskim MOL-om

Što se tiče uprave INA-e, ponovio je da ona više ne uživa povjerenje Vlade te najavio da je za srijedu predviđen sastanak s mađarskim MOL-om na kojemu će ministar gospodarstva iznijeti hrvatsku poziciju.

Osvrnuo se nadalje na oporbu, za koju kaže da nastoji profitirati na toj aferi te poručio da će otkloniti sve oporbene inicijative za destabiliziranje parlamentarne većine i rušenje Vlade. "Naš su prioritet građani i gospodarstvo", naglasio je.

Za prosvjed koje ispred središnjice HDZ-a u subotu organizira udruga "Slobodni zajedno" rekao je da su "to oni isti antivakserski prosvjednici, ista ta ekipa koja je organizirala prosvjede u vremenu Covida". Uputio je sve one koji kane participirati u prosvjedu da pogledaju tko su organizatori, tko ih plaća i u kakvom će se društvu naći.

"Nećemo prihvatiti da nam svaka šuša koja se sjeti zalijepi grijehe nekoga drugoga", kazao je Plenković i dodao da neće pjevati po notama koje oporba hoće.

Izvor: Hina/Vlada

Teme