Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sinj | 7. 8. 2022.

Krasna tradicija hrvatske povijesti i junaštva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je 307. Sinjskoj alki te je alkarima zaželio »oko sokolovo i sigurnu ruku«

"Drago mi je biti još jednom u Sinju na 307. Sinjskoj alki, krasna tradicija hrvatske povijesti i hrvatskog junaštva Cetinske krajine. Lijepo je vidjeti i ovoliko ljudi koji svake godine dolaze kako bi zajedno s Alkarskim društvom, Sinjankama i Sinjanima njegovali našu baštinu.

"Svima želim krasno popodne, a alkarima sigurnu ruku i oko sokolovo!", rekao je Plenković uočio Alke.

Upitan za komentar o današnjim kritikama sinjskog gradonačelnika Bulja Plenković je odgovorio da Vlada ulaže u sinjske projekte te da će s njim razgovarati.

"On nas je neki dan toliko nahvalio da sam računao da je sve toliko dobro da ne treba posebno ponavljati da u Sinju ide aglomeracija vrijedna nešto manje od 500 milijuna kuna da se dovršio Veteranski centar koji smo danas posjetili s ministrom Medevdom i koji će izgledno biti završen do listopada, nekih sedamdesetak milijuna kuna za socijalni rad, kružni tokovi, ceste... Meni je drago da se on hvali sa svim tim projektima, sve su to projekti Vlade Republike Hrvatske, a vidjet ćemo se zajedno sa svim ostalim uzvanicima na prijemu alkarskog vojvode, gdje ćemo porazgovarati."

Glede aktualnoga požara na Hvaru Plenković je odgovorio da je netom o njemu razgovarao s ministrom Božinovićem.

"Izgleda da je, nažalost, jedna osoba preminula. Izuzetno mi je žao i izražavam sućut obitelji", rekao je Plenković dodavši da je, prema informacijama kojima raspolaže, riječ o nesretnom slučaju i da su u gašenju požara angažirani kanaderi.

Sramotne uvrede iz Srbije

Aktualne uvrede iz Srbije ocijenio je primitivnima. Kazao je da je Hrvatska, koja je članica Europske unije i NATO-a, u kojoj se uvažaju manjine i u kojoj su manjine, uključujući srpsku, dio vlasti, u posljednja dva tjedna čula niz uvreda, teških riječi i primitivnih ispada koji kao da su iz vremena otprije 30 i više godina.

"Ne odgovarajući na te brutalne uvrede nekih članova vlade, koje su sramotne, pozivam ih malo da sazriju, to bi bilo dobro za njih i sve oko Srbije", rekao je Plenković.

Upitan je li s ministrom Berošem razgovarao o smrti novinara Matijanića Plenković je izrazio sućut obitelji i njegovima kolegama.

"Grozno je kad netko umre u tako mladoj dobi, jedino mogu reći da sve treba ispitati, ministar je nadzor najavio i DORH provodi izvide", podsjetio je.

Sutra telefonska sjednica s osjetnim smanjenjem cijena goriva

Plenković je najavio i sutrašnju Vladinu intervenciju u cijene goriva glede cijena

"Vlada će djelovati agilno. Sutra ujutro bit će telefonska sjednica Vlade. Benzin pojeftinjuje s 12 kn na 11,30 kn, dizel će biti 12,14 kn, a plavi dizel 8,50 kn. Dakle osjetno je smanjenje cijene goriva. Da nema naših ranijih olakšica gdje smo limitirali marže i smanjili trošarine, jedan tank benzina bio bi praktički skuplji - jedan za 94 kune, a drugi za 117 kn, nešto više dizel, zaključio je Plenković.

Tijekom boravka u Sinju Plenković je s potpredsjednikom vlade Tomom Medvedom obišao novoizgrađeni Veteranski centra u Sinju te se, uoči Vojvodinog prijema u Alkarskim dvorima, susreo s fra Marinkom Vukmanom u Samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske.