Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 7. 2022.

Vlada je u krizi sačuvala 50.000 radnih mjesta u Zagrebačkoj županiji

Zagrebačka županija jedna je od najprosperitetnijih, među vodećima po broju stanovnika i motor gospodarskog razvoja zemlje, istaknuto je na svečanoj sjednici županijske skupštine u povodu Dana županije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da se u Zagrebačkoj županiji otvaraju nova radna mjesta, u njoj brojni ulagači vide perspektivu i pouzdanog partnera. Naglasio je kako je Vlada u krizi reagirala brzo, odlučno i odvažno i sačuvala 50.000 radnih mjesta u županiji, likvidnost 7400 tvrtki sa 700 milijuna kuna te spriječila valove otpuštanja i stečaja.

Osvrnuo se nadalje na članstvo u europodručju i podizanje kreditnog rejtinga agencije Fitch te najavio da će to uskoro učiniti i agencija Moody's za dva stupnja. Slijedi prilagodba i zamjena kune eurom, koja će uz ulazak u schengenski prostor ubrzati i potaknuti razvoj zemlje u vrijeme covid-krize i agresije Rusije na Ukrajinu koja je prouzročila porast cijene energenata i hrane.

"Bitno je da svi konstruktivni akteri u društvu budu spremni na suradnju i zajedničke napore kako funkcioniranje gospodarstva ne bi bilo ugroženo, i u korist standarda građana. Koristimo raspoložive mehanizme i mogućnosti i siguran sam da ćemo zajednički iznalaziti najbolja rješenja za hrvatski narod i gospodarstvo", poručio je Plenković.

Izaslanik predsjednika Sabora i potpredsjednik Sabora Željko Reiner naglasio je da je Zagrebačka županija jedna od najbrže rastućih regija u Hrvatskoj, značajna po obrtu, poduzetništvu i čuvanju tradicije. Podsjetio je na to da je carica Marija Terezija 17. srpnja 1759. darovala gradu grb i pečat, pa se taj datum uzima kao dan utemeljenja Županije.

"Živimo u izazovnim vremenima koja traže brzu prilagodbu i djelovanje, ali nudi nove prilike za razvoj. U razornom potresu pokazali smo zajedništvo, Vlada je reagirala brzo, a obnova je dugotrajan proces za bolju i sigurniju budućnost", poručio je Reiner.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, podsjetivši na učinjeno u proteklom razdoblju, naveo je početak izgradnje regionalnog centra kompetentnosti, spomenuvši i tvrtke Rimac automobili i tvornicu za izgradnju dijelova za zrakoplove. Dodijeljeno je bespovratnih 24 milijuna kuna poduzetnicima, a više od 50 milijuna kuna uloženo je u poduzetničku zonu. Pozdravio je izgradnju Imunološkog zavoda u Rugvici. Tomljenović je također istaknuo kako u Županiji raste zaposlenost smanjuje se nezaposlenost te je vodeća po broju OPG-ova u Hrvatskoj.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i potpredsjednik Županjske skupštine Mato Čičak, koji je istaknuo povećana proračunska izdvajanja za poljoprivredu i školstvo.

Izvor: Hina / Vlada