Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 7. 2022.

Još jedno povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković objavio je na Twitteru da je novo povećanje kreditnog rejtinga izravna posljedica članstva u eurozoni, koja Hrvatskoj donosi veću sigurnost u krizi

"U najnovijoj ocjeni agencije Fitch investicijski rejting Hrvatske podignut je za još jednu stepenicu, na BBB+, sa stabilnim izgledima za rast! Novo povećanje kreditnog rejtinga izravna je posljedica članstva u eurozoni, koja Hrvatskoj donosi veću sigurnost u krizi", stoji u poruci premijera Plenkovića na Twitteru.

Novo povećanje Fitchova kreditnog rejtinga izravna je posljedica konačne odluke Vijeća za ekonomske i financijske poslove od 12. srpnja o prijemu Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine.

Fitch smatra da je "usvajanje eura pozitivno za rejting jer će Hrvatskoj osigurati status rezervne valute, smanjiti transakcijske troškove i ograničiti valutni rizik za financije kompanija i kućanstava". Usto ta rejting-agencija naglašava da je Hrvatska ispunila sve kriterije konvergencije (kriterije iz Maastrichta) i reforme iz ERM-a II u najkraćem mogućem roku.

Izvor: Hina/Vlada

Teme