Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 9. 7. 2022.

Dobra sezona i Pelješki most – vrijeme izazova je za nama

Premijer Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković razgovarali su s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem o situaciji u županiji, s naglaskom na turističkoj sezoni

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je u prvih šest mjeseci ostvareno 74 posto noćenja u odnosu na lani, što otvara mogućnost ostvarenja i preko 80 posto do kraja godine.

"Govorili smo i o utjecaju cijene energenata i inflacije na naše proračune, što se ipak osjeća jer cijene na javnim natječajima rastu enormno i stvaraju nam poteškoće kod ugovaranja poslova jer je potrebno osigurati dodatna sredstva", rekao je.

Bliži se otvaranje Pelješkog mosta koji će nas povezati s ostatkom Hrvatske, što je zasluga ove Vlade, ali smo i napomenuli potrebu ubrzanja novih ulaganja u autocestu do Osojnika, brze ceste prema zračnoj luci i prema Perni, dodao je.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako se turistička sezona uspješno odvija, unatoč problemu u europskim zračnim lukama, gdje nedostatak kadra uzrokuje zastoje i otkazivanja letova. Rekao je da su premijera izvijestili i o tijeku europskih projekata u Dubrovniku, ali i o onima za koje su spremni kroz novo operativno razdoblje i kroz NPOO.

"Izazovno vrijeme je iza nas, a novo pred nama. Vjerujem da ćemo njime uspješno broditi, kao što smo prebrodili prethodne dvije godine", poručio je Franković.

Premijer Plenković prethodno je posjetio i dubrovački arhiv, gdje se upoznao s detaljima Dubrovačkog statuta koji ove godine navršava 750 godina od donošenja.

Izvor: Hina / Vlada