Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 6. 2022.

Najava Moody'sa potvrđuje važnost ulaska u europodručje

Najavu agencije Moody's o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatskoj danas su komentirali predsjednik Vlade Plenković i potpredsjednik Vlade Marić

Premijer Plenković je ocijenio da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, a Marić naglasio da će Hrvatska uskoro po sve tri kreditne rejting agencije biti u investicijskoj zoni, što je prvi pokazatelj i učinak članstva u eurozoni

"Agencija Moody's objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!", napisao je Plenković na Twitteru.

Marić: To bi prema Moody'su bio povijesno najviši rejting

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić danas je u izjavi za medije naglasio kako je riječ o pozitivnoj objavi kojom rejtinška agencija Moody's najavljuju da će u slučaju formalne odluke na Vijeću ministara financija EU-a 12. srpnja i formalne potvrde ulaska Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. istoga tjedna podići hrvatski kreditni rejting za dva stupnja.

"To bi bio prema Moody'su povijesno najviši rejting", rekao je Marić na konferenciji za novinare.

Prvi pokazatelj i učinak formalnog članstva u eurozoni

"Ovo je jako dobra vijest koja dolazi kao svojevrsni "šlag na tortu" ili točka na "i" svemu onom što smo kao Vlada od početka mandata ne samo najavljivali, nego i naveli među prioritetnim ciljevima, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga. S ovom najavom praktički imamo sve tri kreditne rejtinške agencije u investicijskoj zoni. To je prvi pokazatelj i prvi efekt formalnog članstva u eurozoni", ocijenio je Marić.

Kaže je da je razumljiv i opravdan strah i zabrinutost građana zbog kratkoročnih negativnih efekata uvođenja eura, prije svega zbog zaokruživanja cijena i efekta na inflaciju. "Ali kroz ovaj element vidi se da su koristi kudikamo veće i više, poručio je.

"Sad smo i dalje u krizi potencijalnih prijetnji koje bi mogle imati negativne utjecaje na BDP. Članstvo u eurozoni ima svoje pozitivne efekte", kaže Marić i dodaje da imamo apsolutnu podršku čelnika i ministara financija.

"Ovo nije samo pozitivna vijest za Hrvatsku, već i za eurozonu. Bili mali ili veliki, takva pozitivna vijest ima pozitivne reperkusije i za puno veće zemlje u Europskoj uniji", poručio je Marić.

Agencija Moody's objavila je u petak da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu. Važeći rejting Hrvatske "Ba1" signalizira ulagačima da agencija kupnju državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem. Moody's je u petak izvijestio da će ga podići za dvije razine, na 'Baa2", u investicijsku kategoriju.

Rejting će biti podignut nakon analize koja bi agenciji trebala omogućiti da procijeni hoće li postupak formalizacije članstva Hrvatske u zakonima EU-a biti završen sredinom srpnja, kao što se trenutno očekuje, stoji u priopćenju objavljenom u petak.

Moody's je signalizirao podizanje rejtinga nakon što je Vijeće EU-a za financijsku i monetarnu politiku 17. lipnja preporučilo ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine, a čelnici EU-a usvojili preporuku na samitu održanom 23. i 24. lipnja.

Hrvatska bi trebala ući u eurozonu početkom iduće godine.

Izvor: Hina / HRT/ Vlada