Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 6. 2022.

Hrvatska ispunjava sve kriterije za članstvo u europodručju

Povodom izvješća Europske komisije i Europske središnje banke o konvergenciji premijer Plenković je izjavio da će Hrvatska uskoro postati članica eurozone, čime će se ostvariti jedan od strateških ciljeva Vlade

"Hrvatska uskoro postaje članica eurozone, čime ostvarujemo jedan od strateških ciljeva Vlade RH. Prema izvješćima o konvergenciji Europske komisije i Europske središnje banke, Hrvatska ispunjava sve kriterije. EK predlaže članstvo u eurozoni s 1. siječnjem 2023.!", stoji u objavi premijera na Twitteru.

EK i ECB objavili su u srijedu izvješće o konvergenciji u kojem se ocjenjuje napredak država članica u ispunjavanju kriterija koje moraju ispuniti kako bi uvele euro. Izvješće pokriva sedam zemalja - Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku.

Europska središnja banka i Europska komisija svaka za sebe izrađuju svake dvije godine izvješća o konvergenciji, koja su komplementarna. Ta izvješća su temelj za odluku Vijeća o tome ispunjava li neka zemlja uvjete za pridruživanje euru. Istodobno s objavljivanjem konvergencijskog izvješća, Komisija je objavila i prijedlog odluke Vijeća EU-a i prijedlog uredbe o ulasku Hrvatske u europodručje.

"U svjetlu procjene Komisije i uzimajući u obzir dodatne čimbenike relevantne za gospodarsku integraciju i konvergenciju, uključujući razvoj platne bilance i integraciju tržišta roba, rada i financijskih tržišta, Komisija smatra da Hrvatska ispunjava uvjete za uvođenje eura", ističe izvršno tijelo EU-a.

O izvješću i tim prijedlozima raspravljat će euroskupina na sastanku 16. lipnja te će ona uputiti preporuku Vijeću za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), koje će, kako se očekuje, dan poslije, 17. lipnja dati političku suglasnost. Potom će političku suglasnost dati čelnici država članica na svom samitu 23. i 24. lipnja, a onda će Europski parlament na plenarnoj sjednici od 4. do 7. srpnja dati mišljenje o tim prijedlozima.

Konačnu odluku usvajanjem zakonodavnih akata donijet će ECOFIN na sastanku 12. srpnja. Tada će biti donesena uredba o pristupanju Hrvatske europodručju i uredba o definitivnom tečaju po kojem će se mijenjati kune za euro.

Hrvatska kuna je u srpnju 2020. uključena u Europski tečajni mehanizam (ERM II) po središnjem paritetu 1 euro = 7,53450 kuna. Očekuje se da će to biti i konačni tečaj konverzije.

U izvješću se kaže da Hrvatska ispunjava sva četiri nominalna konvergencijska kriterija i da je njezino zakonodavstvo u potpunosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o EU-u i Statuom Europskog sustava središnjih banaka/Europske središnje banke. Za ulazak u eurozonu potrebno je ispuniti konvergencijske kriterije, tzv. "kriterije iz Maastrichta".

Ulaskom u eurozonu Hrvatska će se dodatno integrirati s članicama Unije

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je od samog početka tog procesa, unatoč svim izazovima, bio uvjeren da će Hrvatska ispuniti sve potrebne preduvjete za ulazak u europodručje 1. siječnja 2023.

"Ovim ćemo se korakom dodatno ekonomski i društveno integrirati s državama članicama Europske unije, a time i ojačati naše gospodarske i društvene odnose s najrazvijenijim krugom zemalja u svijetu", ističe ministar Marić u objavi Ministarstva financija.

Izvor: Hina / Vlada

Teme