Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 5. 2022.

Predstoji nam hvatanje koraka s razvijenim članicama Europske unije

Prigodom obilježavanja Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković položili su vijence kod Spomenika domovini u Zagrebu

Premijer je rekao da se danas obilježava 32 godine od konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora i ključnog govora predsjednika Franje Tuđmana koji je u svom govoru zacrtao put razvoja Hrvatske, slobode, samostalnosti i izgradnje institucija.

Na 30. obljetnicu međunarodnog priznanja ostvarene sve strateške nacionalne zadaće

U konačnici je na 30. obljetnicu međunarodnog priznanja zaokružen put tri ključna desetljeća za hrvatski narod, kazao je premijer, dodavši da su ostvarene sve strateške nacionalne zadaće - članstvo u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu. Također, na tragu smo Schengenskog prostora i euro područja, a ovog ljeta službeno će biti otvoren Pelješki most čime će biti spojena Hrvatska.

U četvrtom desetljeću razvoja, poručio je premijer ostaje unapređivanje gospodarstva, socijalnog standarda, ravnomjerni razvoj i lovljene koraka s razvijenim članicama Europske unije.

Plenković je ponovno čestitao sugrađanima Dan državnosti istaknuvši kako je bitno da danas misli posvetimo hrvatskoj državi, povijesti i velikanima, sve onome što nas okuplja.

Komentirajući to što predsjednik Republike Zoran Milanović nije došao na polaganje vijenaca rekao je da Dan državnosti svi trebaju poštovati temeljem zakona koji je donio Hrvatski sabor.

Izražavamo zahvalnost prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima

"Sjećamo se ljudi koji su odigrali važnu ulogu i na putu prema samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj, izražavamo zahvalnost prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, braniteljima i svima onima koji su utkali dio sebe u hrvatsku slobodu, samostalnost i demokraciju", izjavio je Jandroković nakon polaganja vijenaca.

Pred nama su novi sigurnosni, zdravstveni i ekonomski izazovi i vjerujem da ih sve možemo zajednički savladati, poručio je predsjednik Sabora.

Ruska agresiju na Ukrajinu, rekao je, pokazuje koliko je važno imati organiziranu državu, snažan međunarodni položaj, dobre i kvalitetne institucije, vojsku i policiju.

S obzirom na zahtjeve vremena, Jandroković je ponovno pozvao na jedinstvo i slogu rekavši kako u ovakvim vremenima nacija mora biti jedinstvena.

"Normalno je da postoje stranačke i svjetonazorske razlike, no moramo ih znati prevladati, međusobno se uvažavati, razgovarati i tolerirati. Svima nama interes građana mora biti prioritet", poručio je.

Glede optužnica iz Srbije Hrvatska ima raspolaže sredstvima da zaštiti svoje pilote u pravnom postupku

O podizanju optužnica protiv hrvatskih pilota premijer Andrej Plenkovića ponovio je da "Hrvatska ima sve mehanizme zaštititi svoje pilote u odgovarajućem pravnom postupku".

Jandroković je, upitan za podizanje optužnica u Srbiji protiv hrvatskih pilota rekao da je riječ o "političkoj provokaciji od strane Srbije u vrijeme koje je njima iznimno zahtjevno jer moraju donijeti neke teške odluke".

"Gledajući kroz povijest, uvijek u takvim situacijama Srbija pokušava takvim odlukama skrenuti pozornost s onoga što je njima najveći problem", rekao je.

Dodao je i kako se zadnjih dana tim slučajem bavi Međunarodni kazneni sud u Haagu koji nije našao osnove za bilo kakve optužnice.

"Što se tiče Hrvatske, potpuno je jasno da će na to odgovoriti negativno, kada je u pitanju Srbija", poručio je.

Izvor: Hina / Vlada