Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 5. 2022.

BDP skočio 7%, Hrvatska nema makroekonomskih neravnoteža

Državni zavod za statistiku u petak je objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u prvom kvartalu porastao za 7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Ohrabrujući rezultati

"Zadovoljni smo što je Europska komisija objavila Izvješće u kontekstu Europskog semestra zajedno sa preporukama za članice, ono što je za nas posebno važno je da Hrvatska u ovom trenutku nema makroekonomskih neravnoteža", rekao je predsjednik Vlade Plenković na sjednici Vlade i dodao da je to postignuto odgovornom politikom vođenja javnih financija, rapidnim smanjivanjem javnog duga i smanjivanjem manjka.

"U tom kontekstu ova ocjena je izrazito dobra i pozitivna", kazao je predsjednik Vlade i podsjetio da idućeg tjedna slijedi ocjena Programa konvergencije.

"Nadajući se jako dobrim vijestima od strane Komisije i Europske središnje banke, možemo konstatirati da idemo prema finalnoj fazi kada je riječ o našem članstvu u Europodručju", rekao je premijer.

Državni zavod za statistiku objavio je podatak da je BDP u prvom tromjesečju porastao 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"To ocjenjujemo pozitivnim i vrlo ohrabrujućim uoči početka turističke sezone i svih napora da Hrvatska i ove godine bude agilna, aktivna – tu mislim prije svega na gospodarstvo i naše poduzetnike i građane - te da nastavimo proces gospodarskom oporavka", zaključio je Plenković.

"To ocjenjujemo pozitivnim i vrlo ohrabrujućim uoči početka turističke sezone i svih napora da Hrvatska i ove godine bude agilna, aktivna – tu mislim prije svega na gospodarstvo i naše poduzetnike i građane - te da nastavimo proces gospodarskog oporavka", kazao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Rast je na tragu naših očekivanja, pa čak u određenim elementima strukture i bolji, tako da s tim podatkom sigurno možemo biti zadovoljni, rekao je Marić.

Dodao je da najnoviji podatak o rastu BDP-a pokazuje nastavak dobrih i pozitivnih gospodarskih kretanja.

Marić je posebno istaknuo doprinos trgovine, prijevoza te ugostiteljstva i turizma, konstatirajući kako to ukazuje na oporavak uslužnog sektora koji je nastradao za vrijeme pandemije covida-19.

Istaknuo je značajne stope rasta izvoza, ali i uvoza upozorivši da je ipak ukupni neto doprinos izvoza blago negativan, ali raduje rast investicija i osobne potrošnje.

"Što se tiče dekompozicije rasta, možemo biti zadovoljni, uz opasku da još uvijek imamo dosta veliku uvoznu ovisnost", rekao je je ministar financija.

"Kada sve skupa sumiramo, mislim da imamo dobar podatak na tragu pozitivnih vijesti s početka ovoga tjedna i u iščekivanju dodatnih dobrih vijesti idući tjedan, kada budu objavljena konvergencijska izvješća za zemlje članice pa i za Hrvatsku", zaključio je Marić.

Ministar najavio nastavak mjera za obuzdavanje učinaka inflacije

Na pitanje boji li se stagflacije u ostatku godine i njezinog utjecaja na rast, ponovio je da uz mjere obuzdavanja inflacije treba voditi računa i o očuvanju gospodarske aktivnosti, inače bi moglo doći do kombinacije pada BDP-a i nastavka rasta inflacije, a to treba izbjeći.

"Vrlo izvjesno je da će inflacija nastaviti ubrzavati i u svibnju", rekao je Marić. Najavio je nastavak mjera za obuzdavanje učinaka inflacije koja, kako je rekao, najviše nagriza standard najugroženijih, ali i dodao da treba očuvati razinu gospodarske aktivnosti, pri čemu je važno što će raditi Europska središnja banka koja je najavila dizanje kamatnih stopa. To pak, kaže Marić, može negativno utjecati na investicijsku aktivnost i rast, ali vjeruje da će ECB dobro procijeniti.

Komentirajući mađarski potez smanjenja cijena goriva, ali samo za mađarske građane, rekao je da takva mjera u Hrvatskoj nije razmatrana te kako mu se čini da je suprotna europskim pravilima o zajedničkom tržištu.

Izvijestio je da potpuno izvršen povrat poreza na dohodak u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi kuna. "Povrat poreza je vrsta dohotka i ne mogu se činiti razlike u njegovom izuzimanju od ovrhe u odnosu na druge dohotke", rekao je ministar Marić.