Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 5. 2022.

Europska komisija produljila je rok za korištenje sredstava EUSF-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je povjerenika Europske komisije za proračun i administraciju Johannesa Hahna

Uz predsjednika Vlade bili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Slijedom jučerašnje odluke Europske komisije Hrvatskoj je i službeno produljen rok za korištenje sredstava EUSF-a za sanaciju štete od potresa u Zagrebu do kraja lipnja 2023. godine, što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete.

Zahvalivši Europskoj komisiji na prihvaćanju argumentaciju koju je iznijela hrvatska Vlada, predsjednik Vlade i nadležni ministri izvijestili su povjerenika Hahna o poduzetim koracima za ubrzanje korištenja sredstava iz EUSF-a kako bi se dodijeljena alokacija uspješno izvršila u roku.

Bilo je također riječi o planovima Hrvatske za pridruživanje schengenskom prostoru i europodručju, što povjerenik Hahn i Europska komisija snažno podupiru te ocjenjuju da Hrvatska ispunjava sve kriterije za članstvo.

Na sastanku su se predsjednik Vlade Plenković i povjerenik Hahn osvrnuli i na daljnju pomoć i solidarnost Europske unije s Ukrajinom, energetsku krizu, kao i gospodarsku i financijsku situaciju u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade kazao je da Hrvatska nakon snažnog oporavka u 2021. nastavlja u smjeru gospodarskog rasta, smanjivanja javnog duga te financijske stabilnosti, što su potvrdile u svojim izvješćima i međunarodne agencije za dodjelu kreditnog rejtinga.

Predsjednik Vlade govorio je i o situaciju na jugoistoku Europe, s naglaskom na BiH te potrebu izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda, što je temelj da BiH bude funkcionalna i stabilna zemlja.