Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 5. 2022.

Stota obljetnica rođenja predsjednika dr. Franje Tuđmana

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u Velikom Trgovišću ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, a potom i na zagrebačkom Mirogoju položio vijenac i zapalio svijeću u povodu 100. obljetnice njegova rođe

U izjavi medijima u Velikom Trgovišću premijer Plenković je kazao kako smatra da je sve ciljeve koje je predsjednik Tuđman zacrtao u svom govoru u Hrvatskom saboru 30. svibnja 1990. godine nakon prvih demokratskih izbora i ostvario. "A na nama je da to poboljšamo u novim međunarodnim okolnostima, novim gospodarskim okolnostima i novim globalnim izazovima, sve ono što je u našoj generaciji da učinimo dobro za hrvatsko društvo i hrvatske građane. Hrvatski velikan i po meni najveći hrvatski državnik u povijesti", poručio je.

Plenković je naglasio kako je Tuđmanova politička ostavština obaveza svih koji danas imaju povjerenje hrvatskih građana. Zahvalio je svim hrvatskim braniteljima i građanima što su podržali predsjednika Tuđmana u prijelomnim povijesnim trenucima, podsjetivši kako tadašnji uvjeti nisu bili nimalo jednostavni.

"Naprotiv, bili su vrlo teški, u uvjetima ratne agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku, u vremenima hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja, u državničkoj umješnosti i istinski mudrom vođenju državne politike u tim teškim 90-im godinama", rekao je premijer. Istaknuo je da je Hrvatska danas već 30 godina međunarodno priznata država koja je ostvarila sve svoje strateške ciljeve.

Povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske velikaje vrijednost Tuđmanove politike

"Članica je Europske unije, članica je Sjevernoatlantskog saveza, imamo demokraciju, izgrađene institucije i kontinuirano unaprjeđujemo ono što je bio njegov cilj, a to je da se svi zajedno borimo, radimo i trudimo za bolji život svakog hrvatskog čovjeka", kazao je Plenković dodavši kako ujedno brinu i o Hrvatima izvan Hrvatske jer je velika vrijednost Tuđmanove politike bila povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske.

"I zato posebnog računa vodimo o Hrvatima kao konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini, o Hrvatima koji su manjine u nama susjednim državama, a i o svim drugim Hrvatima koji su iz različitih razloga tijekom desetljeća napustili Hrvatsku i sada žive diljem svijeta", zaključio je premijer.

Tuđman je imao ključnu ulogu u ostvarenju samostalne Hrvatske

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je temeljno načelo djelovanja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana bilo "uvijek i sve za Hrvatsku" te naglasio njegovu ključnu ulogu u osmišljavanju i ostvarenju samostalne hrvatske države.

"Danas se s dostojanstvom prisjećamo dr. Franje Tuđmana čija je uloga u osmišljavanju i provedbi veličanstvenoga cilja ostvarivanja samostalne Hrvatske države bila ključna, nezaobilazna i jedinstvena, događa se praktički jednom u životu naroda", rekao je Plenković otvarajući znanstveno-stručni skup koji je nazvan po tom Tuđmanovu načelu - "Uvijek i sve za Hrvatsku".

Prisjećamo ga se kao najvažnijeg hrvatskog političara i državnika

Skup se održava u sklopu obilježavanja 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana, a Plenković je u govoru naglasio da će postignuća prvog hrvatskog predsjednika "u stvaranju demokratskih institucija, obrane teritorija od velikosrpske agresije Miloševićevog režima, ulaska Hrvatske, odnosno njenog povratka u zajednicu, međunarodnu, europskih i svjetskih naroda" ostati trajno zabilježena kao postignuća s kojima ga se prisjećamo kao najvažnijeg hrvatskog političara i državnika.

Tuđman je bio i jedan od najistaknutijih političkih mislioca koje je hrvatski narod dao u drugoj polovici 20. stoljeća, rekao je Plenković.

"Odbacivanjem brutalnosti rata, koju je imao prilike u Drugom svjetskom ratu iz prve ruke iskusiti, osuda svih nedemokratskih pokreta iz teške hrvatske političke povijesti modernog doba, te srčano zalaganje za pravo Hrvata na vlastiti suverenitet i suvremenu demokratsku orijentaciju, samo su neke od njegovih najvažnijih ideja za koji se ustrajno zalagao", istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Zbog borbe za nacionalnu slobodu Hrvata i demokratsko načelo prava na iznošenje vlastitog mišljenja bio je izložen represiji u vremenu komunističkog režima, podsjetio je Plenković otvarajući skup na kojem će povjesničari i suvremenici govoriti o Tuđmanovom političkom djelovanju.

"Već je prošlo 23 godine od kada ga nema, 33 godine od utemeljenja HDZ-a, 32 godine od prvih demokratskih izbora, 30 godina od međunarodnog priznanja i za koji dan 30. obljetnica članstva u UN-u", podsjetio je Plenković istaknuvši kako je važno mladima kroz obrazovni sustav prenijeti "sve ono što je bitno i što su čvrsti temelji suvremene Hrvatske".

S Tuđmanom smo proživjeli nacionalnu renesansu

"Franjo Tuđman je postavio te temelje uz plebiscitarnu potporu, jedinstvo hrvatskoga naroda i s njim smo proživjeli nacionalnu renesansu", naglasio je.

"Poruka - uvijek i sve za Hrvatsku treba biti vodilja svima nama koji danas imamo povjerenje i odgovornost da radimo za dobrobit hrvatskog naroda u domovini i za Hrvate kao ravnopravan konstitutivni narod u BIH, za Hrvatsku manjinu u susjednim zemljama, ali i za njegovu ideju o trajnoj povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske", rekao je.

Sve to u znatno izmijenjenim globalnim okolnostima i europskim izazovima, ali s vjerom "da slijedimo upravo ona temeljna načela koja je on postavio, strateške ciljeve koje je većinu ostvario, a mi danas dovršavamo, poboljšavamo i nadograđujemo", rekao je Plenković.

Izvor: Vlada/Hina