Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Kijev | 8. 5. 2022.

Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu i podupire njezin europski put

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nalazi se u posjetu Kijevu, gdje se sastao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom

Hrvatska zna kako je biti žrtva agresije te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć pri zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica. Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati predsjednika Vlade s razornim posljedicama ruskih napada, a bit će također riječi o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine.

Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije. Prije vojne invazije predsjednik Vlade boravio je u službenom posjetu Ukrajini u prosincu 2021, a također je zajedno s liderima EU-a u kolovozu 2021. sudjelovao u sastanku na vrhu Krimske platforme

Predsjednika Vlade Plenkovića i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana dočekala je veleposlanica Anica Djamić, koja se vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi hrvatsko veleposlanstvo u Ukrajini.

Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda

Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda i njegovim europskim težnjama i spremna je pomoći svojim iskustvom poslijeratne obnove, rekao je premijer Andrej Plenković za posjeta Kijevu. "Divimo se otporu koji ste pružili ruskoj agresiji. Borite se ne samo za slobodu Ukrajine nego i za vrijednosti koje svi dijelimo", poručio je. Hrvatska je i sama iskusila agresiju i zato razumije kako je težak pritisak i kako je teško stanje za branitelje i Ukrajince. "Visoko cijenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoje domove, svoje obitelji, svoj teritorij i svoju domovinu", rekao je premijer.

U izjavi na konferenciji za novinare koju je održao s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim hrvatski premijer je inzistirao na podršci europskim težnjama ukrajinskog naroda s kojima je bio dobro upoznat i na čemu je radio još prije nego što je postao premijer.

Plenković je bio predsjednik delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu i voditelj promatračkog izaslanstva Europskog parlamenta za izbore u Ukrajini 2014, a kao premijer ponudio je Ukrajini, koja se iste godine suočila s proruskom pobunom na istoku zemlje, hrvatsko iskustvo mirne reintegracije Podunavlja. Ponudio je također hrvatska iskustva u poslijeratnoj obnovi.

"Ta iskustva željeli bismo podijeliti s vama", rekao je. "Možete uvijek računati na našu punu potporu i na našu solidarnost", zaključio je. Današnji posjet nazvao je "simboličnim" i podsjetio da je prošli put boravio u Kijevu prije pet mjeseci kada je sa Zelenskim potpisao izjavu o europskoj perspektivi Ukrajine.

Pozdravio je to što je Ukrajina tako brzo odgovorila na upitnik Europske unije, koji je ukrajinskom predsjedniku u Kijevu uručila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i koji je prvi korak u prema statusu kandidata za članstvo u Uniji. "Bit ćemo na vašoj strani i u idućim koracima", rekao je.

Hrvatska je podržala prvih pet paketa sankcija koje je Europska unija donijela protiv Rusije, a podržat će i šesti paket na kojemu se radi.

Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog povratka veleposlanice Anice Djamić u KIjev i rekao da će veleposlanstvo normalno raditi. "Naša se veleposlanica vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal potpore. Naše veleposlanstvo nastavit će normalno raditi", rekao je Plenković

Treba pojačati sankcije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je ovo izrazito bitan posjet koji pokazuje koliku potporu Hrvatska pruža Ukrajini. Zahvalio je na potpori Hrvatske, rekavši da je ovo teško vrijeme za Ukrajinu.

"Hrvatska je članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo braniti prava na samoodređenje, slobodan i neovisan život, za cijelu Europu i povratak vladavine prava. Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, dijelimo iste vrijednosti. Naši su razgovori bili plodonosni, a razgovarali smo o koracima koje treba poduzeti u obrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije", rekao je ukrajinski predsjednik.

"Sankcije treba pojačati i možemo se nadati da će uroditi plodom te da će Rusija prestati s napadom. Zahvalni smo što je Hrvatska poduprla svih šest paketa sankcija. Nadamo se povratku normalnom životu. Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju i nadamo se da će nam pomoći u tome nakon što ruske snage odu. Cilj ruske vojske bio je da prouzroči što veća stradanja i patnju."

"Morat ćemo uložiti veliki napor da bismo uspjeli vratiti normalan život svakom građaninu. Hrvatska je izrazila potporu krajini na putu u Europsku uniju, potpisala je deklaraciju kojom to podupire, u lipnju nastavljamo te napore, za nas je to iznimno važno. Razgovarali smo o svemu što je potrebno kako bismo zaustavili rat, osobito o onome što se događa na području Donbasa", rekao je predsjednik Zelenski.

Premijer Plenković sastao se nadalje s predsjednikom ukrajinske Vlade Denisom Šmihalom, s kojim je razgovarao o daljnjoj financijskoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini, energetskoj suradnji, razmjeni iskustava na području razminiranja te o europskom putu Ukrajine. Hrvatska će nastaviti pomagati prijateljski ukrajinski narod te pružati podršku u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, napisao je premijer na Twitteru.

Predsjednik hrvatske Vlade sastao se također s predsjednikom ukrajinskog parlamenta Ruslanom Stefančukom i poručio da će Hrvatska nastaviti pružati političku, diplomatsku i svaku drugu podršku Ukrajini te nastaviti parlamentarnu suradnju, osobito u prosecu pridruživanja Europskoj uniji.

Nakon susreta s ukrajinskim državnim vrhom hrvatsko je izaslanstvo posjetilo Irpinj i Buču u blizini Kijeva, gdje su u ruskoj agresiji stradali brojni civili. "Žalimo zbog svih nevinih žrtava i brojnih Ukrajinaca koji su morali napustiti svoje domove", izjavio je premijer.

Izvor: Vlada / Hina / HRT